Formuzal vrea să facă presiuni asupra Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a retras din cursa electorală pentru Parlamentul de la Chişinău, başkanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, spune că îşi va îndrepta eforturile pentru a convinge Guvernul să deschidă mai multe secţii de votare în Federaţia Rusă pentru scrutinul din 30 noiembrie 2014.

Într-o conferinţă de presă, susţinută ieri la Comrat, Mihail Formuzal nu a exclus însă posibilitatea revenirii pe lista electorală a blocului condus de promotorii aşa-zisei integrări în Uniunea Vamală, Victor Şelin şi Oleg Topolniţchii. „Nu voi deveni deputat, deoarece mă voi concentra ca regiunea să fie stabilă din punct de vedere politic”, a spus başkanul.

De ce s-a retras Formuzal?

Comentând interdicţia de intrare a sa pe teritoriul Ucrainei, liderul de la Comrat a spus că acest lucru nu va afecta relaţiile regiunii cu ţara vecină. „Eu ştiu că acţiunea a fost organizată de serviciile secrete ale Republicii Moldova”, a precizat el.

„În presă au apărut mai multe informaţii precum că blocul nostru electoral se destramă, iar Formuzal a fost cumpărat. Nu este adevărat. Decizia este a noastră - ca başkanul să iasă din cursa electorală şi să se întoarcă în Guvern”, a declarat unul din colegii lui Formuzal, pro-rusul Oleg Topolniţchii. „Noi trebuie să luptăm ca în Federaţia Rusă să fie deschise mai multe secţii de votare, iar misiunea lui Mihail Formuzal va fi ca să-i convingă pe membrii Executivului de acest lucru”.

Bătălia pentru Uniunea Vamală

Cu două săptămâni în urmă surse de la Moscova au relatat că preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, încearcă să elimine din cursa electorală blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, partidul „Renaştere-Возрождение” şi partidul Patria. Conform acestor informaţii, oameni influenţi din Moscova exercită presiuni asupra acestor partide pro-ruse pentru a exclude din cursa electorală concurenţii socialiştilor şi de a le spori şansele de trecere în Parlament. Aceleaşi surse afirmă că Formuzal a cedat în faţa Moscovei şi, renunţând, astfel, la alegeri.

Formuzal nu vrea cu Dodon

Mihail Formuzal neagă existenţa unor conflicte în interiorul blocului din care a făcut parte şi admite revenirea sa în cursa electorală. Aceasta s-ar întâmpla însă, numai în cadrul blocului din care a făcut parte. „Dacă în Găgăuzia totul o să fie bine şi linişte, atunci voi reveni în cursa electorală, pentru a promova mai departe ideea integrării în Uniunea Vamală. Dar eu nici nu mă gândesc ca să particip în alegeri pe lista ltei formaţiuni politice, inclusiv a Partidului Socialiştilor. Noi am discutat acest subiect în cadrul blocului”, a precizat başkanul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite