Femeile se simt neprotejate în Moldova: 41 de ţări au recomandat autorităţilor să întreprindă eforturi pentru a îndrepta situaţia

0
0

41 de state au adresat un şir de recomandări Moldovei în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU), iar Chişinăul le-a acceptat, ceea ce înseamnă că autorităţile vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a le implementa.

Propunerile au fost sintetizate de Centrul Internaţional „La Strada”, scrie IPN.

Autorităţile moldoveneşti au fost îndemnate să adopte măsuri ferme în combaterea fenomenului violenţei în familie şi violenţei sexuale, inclusiv privind pedepsirea eficientă a agresorilor. Ţările au insistat pe necesitatea ratificării Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie. Republica Moldova urmează să îmbunătăţească măsurile de prevenire, pedepsire şi eradicare a violenţei împotriva femeilor, dar şi să facă tot posibilul pentru a elimina stereotipurile patriarhale.

O altă recomandare a vizat necesitatea de continuare a campaniilor de sensibilizare a publicului despre violenţa în familie şi crearea adăposturilor temporare pentru victimele violenţei în familie, inclusiv în regiunile rurale.

Un element evidenţiat este asigurarea urmăririi penale efective în cazurile de violenţă împotriva femeilor. Au fost înaintate şi recomandări care s-au referit la alte aspecte care urmează să ajungă în atenţia autorităţilor Republicii Moldova, pentru a asigura respectarea drepturilor femeilor.  Republica Moldova s-a angajat să încurajeze femeile tinere să aleagă domenii de studii şi profesii mai puţin tradiţionale. Un alt angajament a ţinut de consolidarea reprezentării femeilor în Parlament şi Guvern.

Datele statistice arată că 63% dintre femeile şi fetele din Republica Moldova în vârstă de peste 15 ani au fost supuse cel puţin unei forme de violenţă fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieţii. Totodată, 27% dintre bărbaţi şi 17% dintre femei cred că o femeie ar trebui să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia şi peste 40% dintre bărbaţi cred că există momente în care o femeie trebuie să fie bătută.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite