Fără microbuze pe străzile Capitalei din septembrie 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Consilierii municipali au votat o decizie privind standardele de calitate în transportul public din municipiul Chişinău. Printre altele, aceasta prevede indirect şi eliminarea microbuzelor din Chişinău, de la 1 septembrie 2022, transmite IPN.

Mai exact, decizia prevede implementarea unor standarde minime ale dimensiunii unităţilor de transport, astfel încât în sistemul public de transport să fie incluse exclusiv unităţile de transport care se încadrează în categoria „citybus”. În Chişinău vor avea dreptul să circule doar unităţi de transport public care respectă standardul Euro 4. Va trebui asigurat accesul în transport al persoanelor cu mobilitate redusă.

„Microbuzele trebuie să dispară din Chişinău şi ele vor dispărea la 1 septembrie 2022. Ele trebuie înlocuite cu autobuze moderne, fie achiziţionate de municipalitate, fie achiziţionate prin contract de presări servicii cu privaţii, care respectă standardele de calitate. Oamenii nu trebuie să călătorească în „скотовозы”, dar în transport calitativ”, a declarant autorul proiectului, consilierul municipal PAS Alexandru Trubca.

Vârsta troleibuzelor, potrivit documentului aprobat, nu trebuie să fie mai mare de 20 de ani şi a autobuzelor – 15 ani. Actualmente, din 392 de troleibuze din gestiunea RTEC, 319 nu se încadrează în standardele de calitate. Iar din 143 de autobuze din gestiunea PUA, doar 53 corespund standardelor de vârstă.

Standardele promovate sunt obligatorii pentru toţi prestatorii de transport public care lucrează în raza municipiului Chişinău, indiferent dacă sunt privaţi sau municipali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite