Fadei Nagacevschi: Sistemul judecătoresc s-a obişnuit să aibă stăpân, când nu îl au, îl caută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, afirmă că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova există clanuri. Mai mult decât atât, ministrul afirmă că există o categorie de judecători care se află de mai mulţi ani în sistem şi au devenit extrem de toxici pentru justiţia din ţară, informează IPN.

„Ceea ce constat eu şi mă bucură, a apărut conflictul generaţiilor. A venit clasa tânără de judecători şi există acea confruntare cu cei care se află de zeci de ani în sistem. Cei tineri se consolidează în jurul idei curăţării sistemului judecătoresc şi sunt cei mai predispuşi spre procesele de reformare a justiţiei, înţelegând că factorii toxici sunt cei care se află de mulţi ani în sistem”, a declarat Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ministrul Justiţiei a evitat să declare care sunt clanurile din justiţia moldovenească, însă a împărţit judecătorii în mai multe categorii.

„Există categoria unor judecători mai în vârstă, foarte toxici. Există judecători mai în vârstă care încearcă să se rupă de cei toxici şi să-i inhibeze, şi există categoria celor tineri. Sunt judecători mai în vârsta care consideră că deja se poate de tras linia roşie şi trebuie de încercat de resetat şi lucrat conform prevederilor legislaţiei în vigoare, dar există o categorie care încearcă să intre în confruntare cu sistemul politic”, a adăugat Nagacevschi.

Oficialul spune că sistemul judecătoresc din ţară a fost obişnuit cu faptul de a avea un stăpân, iar dacă acest stăpân nu există, el este căutat de către judecători.

„Sistemul judecătoresc s-a obişnuit să aibă stăpân. În situaţia când nu au stăpân, îl caută. Pe ei nu-i interesează cine-i stăpânul, pe ei îi interesează să aibă stăpân. Ei nu vor să activeze în mod independent. Tot timpul le trimitem semnale: „activaţi în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare”. Nu se aude. Ei încearcă să provoace anumite confruntări cu sistemul politic”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Ministrul afirmă că spune că există un grup de judecători care are intenţii de a destabiliza sistemul judecătoresc şi că există membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care îşi doresc ca lucrurile să rămână neschimbate.

https://www.ipn.md/ro/fadei-nagacevschi-sistemul-judecatoresc-s-a-obisnuit-sa-aiba-7967_1071975.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite