Expulzarea militarilor ruşi care voiau să ajungă în Transnistria prin Chişinău ar putea înrăutăţi relaţiile cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expulzarea militarilor ruşi care veneau în Transnistria prin Aeroportul din Chişinău ar putea înrăutăţi şi mai mult relaţiile Chişinăului cu Moscova.

Nicolae Afanas, şeful catedrei Relaţii Internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova, a declarat că militarii ruşi sunt nevoiţi să ajungă la posturile lor din Transnistria pe calea aerului, după ce Ucraina le-a blocat trecerea terestră. „Partea bună a lucrurilor este că Moldova va putea monitoriza exact numărul militarilor care sosesc în Transnistria. Pe de altă parte, este clar că expulzarea lor va afecta relaţiile moldo-ruse. Am informaţia că Chişinăul a convenit cu Moscova să permită intrarea militarilor ruşi prin Aeroportul Chişinău în schimbul scoaterii embargoului. Rusia trebuia să coordoneze cu structurile de la Chişinău intrarea acestor militari, dar probabil că nu întotdeauna respectă procedura. Cred că în aceste condiţii expulzarea celor trei militari ruşi a fost o reacţie sănătoasă din partea unui stat”, a spus Afanas.

Politologul Nicolae Ţveatcov consideră că autorităţile de la Chişinău au comis o greşeală. „Există o înţelegere dintre Moscova şi Chişinău care permite trecerea militarilor ruşi pentru a-i suplini pe colegii lor din forţele de menţinere a păcii din Transnistria. Expulzarea militarilor va afecta relaţiile moldo-ruse”, a declarat politologul.

Jurnalistul Ion Terguţă susţine că autorităţile moldoveneşti au acţionat corect. „Aceste trupe ruseşti se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Deci şi sosirea celor trei militari a fost ilegală şi expulzarea lor este justificată”, a spus jurnalistul.

Trei militari ruşi, care urmau să ajungă în Transnistria, au fost reţinuţi marţi în Aeroportul Internaţional Chişinău şi expulzaţi pentru că nu au coordonat cu  Ministerul de Externe de la Chişinău această vizită. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite