Expertul în politică externă Armand Goşu: „Rogozin a încercat jocul ăsta cu balticii, cu polonezii, cu americanii, dar nimeni nu a intrat cu el în polemică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin a venit la Tiraspol de Ziua Victoriei asupra nazismului şi a provocat scandaluri diplomatice în trei ţări - Moldova, România şi Ucraina
Dmitri Rogozin a venit la Tiraspol de Ziua Victoriei asupra nazismului şi a provocat scandaluri diplomatice în trei ţări - Moldova, România şi Ucraina

Expertul român Armand Goşu, un bun cunoscător al spaţiului fostei Uniuni Sovietice, spune că presa română i-a dat prea multă importanţă vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a ameninţat pe toată lumea în cele patru postări de pe Twitter şi Facebook. „Nimeni nu intră în jocul lui. Ştiu că este un joc neonest al unui demnitar rus cu apucături cel puţin discutabile“, a declarat expertul la Gândul Live.

Specialistul spune că politicienii români nu sunt bine sfătuiţi de către consilierii lor şi-i dau prea mare importanţă personajului. „Dmitri Rogozin este unul dintre cei 13 vicepremieri ai Rusiei. El a fost patru ani ambasador la Bruxelles, la cartierul NATO. Atunci a îndrăgit Facebook-ul şi Twitterul şi a început să transmită mesaje. A încercat spre baltici, nicio reacţie. A încercat cu polonezii, l-aţi văzut pe Sikorski (Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei - n.r.) să-i răspundă ambasadorului Rusiei, fie şi la NATO? A încercat obrăznicia şi cu americanii, la fel nicio reacţie. Dintre toţi vecinii numai cu România i-a ieşit. Nimeni nu intră în nicio polemică de tipul ăsta, pornind de la o postare pe reţelele sociale“, l-a descris expertul pe oficialul rus, pe care preşedintele Traian Băsescu l-a numit „clovn“.

„Cred că Rogozin special a venit şi a provocat ce-a provocat. A căutat veriga slabă, ştiind că Bucureştiul e uşor de prins şi percepe relaţia cu Rusia extrem de emoţionant. Ministerul de Externe de la Kiev a spus în două rânduri că nu a interzis tranzitarea spaţiului său aerian de acest avion“, a adăugat Armand Goşu la Gândul Live.

Vicepremierul a acuzat probleme la venirea şi la plecarea din regiunea separatistă, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat pe Twitter şi pe Facebook că avionului său, care se îndrepta către Chişinău nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.

De cealaltă parte, Kievul a susţinul că "versiunea lui Rogozin privind zborul său din Chişinău este plină de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdicţie pentru zborurile care tranzitează spaţiul său aerian".

VIDEO Dmitri Rogozin: „Domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteţi şi ce credem despre voi”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite