Expert: Suntem în pragul ultimei mari bătălii date de Rusia pentru păstrarea imperiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentand evenimentele actuale din Ucraina, experta în Europa de Est, Anne Applebaum susţine că asistăm la o ciocnire de civilizaţii, iar alegerea pe care o fac ucrainenii este între democraţie în stil european şi un regim autoritar şi oligarhic total dependent de Rusia.

"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este de fapt ultima mare bătălie dată de Rusia pentru imperiul său şi de a-şi îndeplini destinul. Chiar dacă Cortina de Fier a picat de mult, Rusia încă nu admite că Ucraina este o ţară suverană. Rusia nu-şi poate imagina şi nici să recunoască faptul că Ucraina poate alege să meargă pe o altă cale, iar Putin consideră ţara vecină ca pe un "substat", afirmă într-un interviu pentru publicaţia El Mundo, Anne Applebaum, editorialist la The Washington Post şi soţia ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

În opinia editorialistei cele ce se întâmplă în Ucraina pot fi considerate şi o ciocnire a civilizaţiilor.

"Nu e vorba de un conflict etnic între ruşi şi ucraineni. Eu vorbesc mai degrabă de o luptă politică pentru ce fel de stat va fi Ucraina. Ar putea fi o democraţie de tip european, cu instituţii funcţionale şi respectarea statului de drept. Sau să fie un autoritar şi oligarhic, subsidiar Rusiei şi controlat de corupţie", conchide Applebaum.
Cât de departe situaţia din Crimeea, Anne Applebaum constată că situaţia se schimbă rapid si este foarte greu de ghicit ce se va întâmpla.

"Trebuie să recunosc că sunt îngrijorată de retorica folosită în Rusia. Atunci când la Moscova se vorbeşte despre "lovitură de stat" şi "ajutor frăţesc", se pare că ei pregătesc terenul pentru o invazie. Există şi alte tactici care le pot utiliza, cum ar fi crearea de grupări extremiste, stimularea separatismului, boicotul economic, manipularea cu preţurile la gaze sau absorbţia noii elităe aşa cum au făcut după Revoluţia Portocalie", mai afirmă celebra autoare de studii despre Războiul Rece, Cortina de Fier şi Gulag.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite