Expert economic: Dolarul poate avea un curs de peste 28 de lei, iar euro - de peste 29 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul se va deprecia în raport cu euro şi dolarul FOTO: Adevărul
Leul se va deprecia în raport cu euro şi dolarul FOTO: Adevărul

Valoarea de schimb valutar al dolarului ar putea ajunge, în cel mult jumătate de an, la 24,5 lei, însă există riscuri foarte mari ca, în primele luni ale anului viitor, cursul valutar să constituie 28,1 lei, se arată într-o analiză realizată de expertul economic Sveatoslav Mihalache.

Potrivit informaţiei prezentate, există mai mulţi factori interni şi externi care arată că piaţa valutară autohtonă intră în zona unor „turbulenţe”. Referitor la factorii externi, Sveatoslav Mihalache menţionează despre deprecierea rublei ruse, criza din regiune care afectează economia Republicii Moldova, conflictul militar din estul Ucrainei, embargoul rusesc la fructe şi conserve, precum şi ritmul lent al revenirii economiei UE.

În acelaşi timp, expertul financiar susţine că factorii interni care vor crea condiţii pentru devalorizarea leului sunt instabilitatea sectorului financiar, identificarea de către bănci a altor resurse de venit din cauza că veniturile din creditare scad, riscurile din sectorul de asigurări, datioria externă şi impedimentele privind corecţia contului curent. Alţi factori care duc la presiuni asupra cursului de schimb valutar al leului constituie lipsa finanţării din exterior, datoriile faţă de concernul Gazprom şi scăderea producţiei agricole. „Nu este posibil de cuantificat efectele instabilităţii politice şi declaraţiile iresponsabile a politicienilor care pot provoca panica”, a menţionat Sveatoslav Mihalache. 

Prin urmare, expertul economic a calculat care vor fi nivelurile pe care le poate atinge cursul dolarului în următoarele 6 luni şi care ar fi valoarea maximă a acestuia în condiţii de atenuare a riscurilor. Astfel, dolarul va trece uşor de bariera de 19,75 de lei, ajungând să fie tranzacţionat cu 22,25 de lei, iar nivelul pivot ar putea fi de 24,5 lei. Totuşi, Sveatoslav Mihalache consideră că există riscuri foarte mari ca dolarul să ajungă în primele luni ale anului viitor la nivelul de 28,1 lei. 

În acelaşi timp, rata de schimb valutar a euro poate constitui 24,45 de lei, nivelul pivot fiind de aproape 27 de lei. Totuşi, cursul de schimb valutar al monedei unice europene ar putea ajunge la un nivel maxim de 29,5 lei. Sveatoslav Mihalache a prezentat această analiză după ce premierul Valeriu Streleţ a declarat că există riscuri ca dolarul să ajungă să fie tranzacţionat cu 40 de lei. „Este prima dată, în cei aproape 20 de ani de experienţă pe piaţa valutară, când aud din gura unui prim-ministru, care se identifică a fi european, prognoze despre cursul valutar. De altfel, doar conducătorii de la Kremlin îşi permit un atare comportament”, a afirmat expertul într-o postare pe facebook. 

Menţionăm că Valeriu Streleţ a explicat ulterior că afirmaţia sa a fost o „expresie alegorică” şi că nu există premise reale pentru devalorizarea leului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite