Excluşi parţial de la lucrările APCE, deputaţii ruşi cer să le fie respectate drepturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia va coopera cu APCE doar în condiţii
de egalitate
Rusia va coopera cu APCE doar în condiţii de egalitate

APCE a extins dreptul de participare a delegaţiei ruse la sedinţele sale, deşi a păstrat sancţiunile anterioare. Preşedintele Camerei superioare a Dumei, Valentina Matviyenko, a declarat vineri că Rusia va coopera cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) numai în condiţii egale şi termeni non-discriminatorii, informează agenţia TASS.

Grupul parlamentar al Consiliului European, format din oficiali proveniţi din 47 de naţiuni, care promovează democraţia şi drepturilor omului pe întreg continentul, a exonerat Rusia de la dreptul de a vota legi ce implică drepturile în Europa, având în vedere evenimentele din Ucraina de anul trecut. Ulterior, preşedintele APCE, Anne Brasseur a declarat că oficialii din delegaţia rusă pot fi pe ordinea de zi în agenda programată în ianuarie 2016.

Matviyenko a precizat că delegaţia rusă nu merită această soluţie politizată şi discriminatorie. „Ne pare rău de faptul că APCE a urmat moda rusofobiei, pe care cineva din Europa o tot cultivă. Rusia nu refuză contactele cu APCE şi va continua dialogul cu parlamentarii europeni. Nu ne asteptăm la concesii şi favoruri, avem respect de sine, suntem gata şi interesaţi în continuarea cooperării cu APCE, deşi în condiţii egale. Noi nu suntem pregătiţi pentru cooperarea în condiţii discriminatorii”, a subliniat Matviyenko.

Delegaţii rusă a părăsit şedinţa din aprilie 2014 înainte de finalizarea sa în mod oficial ca un gest de protest şi a refuzat să ia parte la activităţile APCE programate pe viitor. La sesiunea din ianuarie a acestui an, APCE a prelungit sancţiunile pentru delegaţia rusă până în aprilie. Ca răspuns, Moscova a întrerupt contactul cu grupul pentru încă un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite