Ex-viceministrul Valentin Zubic, „spălat” de 7 aprilie 2009. Procurorii nu au suficiente probe ca să trimită în instanţă dosarul fostului oficial

0
0

În timp ce procurorii aşteaptă verdictul magistraţilor de la Curtea de Apel în dosarul fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari, soarta dosarului intentat pe numele fostului viceministru de Interne Valentin Zubic rămâne incertă. Din lipsă de probe, oamenii legii evită să-l trimită în instanţă.

Valentin Zubic, unul dintre şefii de la MAI care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost recunoscut în calitate de bănuit în pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Procurorii i-au înaintat învinuirea la începutul lunii martie 2011, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie. 

La patru ani de la acele evenimente, procurorii susţin că mai acumulează probe care ar demonstra vinovăţia fostului oficial. “Dosarul se află în procedură. Nu suntem gata să dăm o apreciere juridică. Depinde de mai mulţi factori, inclusiv decizia pe care trebuie să o ia Curtea de Apel Chişinău în cazul lui Papuc şi Botnari”, a declarat Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei exercitarea urmăririi penale în cazuri excepţionale. 

„Nu putem trimite dosarul în instanţa de judecată doar pentru simplul fapt că cineva îşi doreşte asta. Continuăm să acumulăm probe concludente pe care le vom prezenta în instanţă”, ne-a spus şi subalternul acestuia, procurorul Sergiu Roşu.

Sergiu Roşu afirmă că în cazul acuzaţiilor aduse lui Zubic termenul de prescripţie de atragere la răspundere expiră la 15 ani de la comiterea crimei, adică în 2024.

Foşti comisari de poliţie au declarat de mai multe ori în instanţă că în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au primit indicaţii de la Valentin Zubic, lucru confirmat şi de Gheorghe Papuc. 

image

FOTO: Valentin Zubic, surprins de camerele de supraveghere în noaptea protestelor în Piaţa Marii Adunări Naţionale

La sfârşitul anului 2011, generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, acuzaţi de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie 2009, au fost declaraţi nevinovaţi de către magistraţii Judecătoriei Centru al Capitalei.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite