Ex-preşedintele holdingului ELAT, condamnat la nouă ani de închisoare pentru însuşirea a peste 3 milioane lei de la „Universalbank”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Anticorupţie a anunţat joi, 16 martie, despre condamnarea ex-preşedintelui Consiliului societăţilor comerciale „ELAT” şi „SIGMA” pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, prin sustragerea sumei de 3.200.000 lei de la BC ,,Universalbank”  SA.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în perioada anului 2011, fiind preşedintele Consiliului societăţilor comerciale „ELAT” şi „SIGMA” a obţinut prin înşelăciune şi abuz de încredere, un credit pe o perioadă de 24 luni în sumă de 3.200.000 lei de la BC,,Universalbank”.

Pentru creditul acordat urma să se încheie un contract adiţional la contractul de ipotecă între BC „Universalbank” SA - în calitate de creditor ipotecar, ,,ELAT” - în calitate de debitor ipotecar şi SIGMA” - în calitate de proprietar, prin care se garantează şi creditul acordat preşedintelui Consiliului societăţilor comerciale.

În continuare, inculpatul, urmărind asigurarea fictivă a creditului acordat de „Universalbank” SA, prin ipotecarea bunurilor ce aparţin SA „ELAT” şi SA „SIGMA”, a determinat persoanele responsabile din cadrul SA „ELAT” şi SA ,SIGMA” să încheie un acord adiţional la contractul de ipotecă cu banca, garantând astfel creditul obţinut de inculpat în sumă de 3.200.000 lei. 

Având în vedere că acordul adiţional de garantare a creditului a fost încheiat cu încălcări legislative, la scurt timp, acesta a fost reziliat, iar inculpatul a însuşit prin înşelăciune şi abuz de încredere 3.200. 000 lei, prejudiciind instituţia financiară în proporţii deosebit de mari.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe pe acesta la nouă ani de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi de a exercita activităţi legate de circulaţia banilor pe un termen de cinci ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite