Ex-ministrul Finanţelor despre scutirea de datorii a unui agent economic: „Optimismul din 27 iunie repede se transformă în realism local“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa critică, pe blogul său, decizia Guvernului de sâmbătă, 28 iunie, de a ierta datoriile unei companii de construcţii ce a reparat complexul monastic Curchi.

„Optimismul din 27 iunie repede se transformă în realism local. Iar (a câta oară?) apare subiectul iertării păcatelor unui agent economic faţă de stat. În ziua de 12 iulie 2013 erau 12 milioane, pe 24 decembrie 2013 – deja 24 de milioane, iar acum – statul rămâne singur cu păcatul altora în sumă de 39 milioane lei. Se pare ca statul este tras pe sfoară de 39 milioane lei“, susţine Veaceslav Negruţa.

Fostul şef de la Finanţe din perioada 2009-2013 crede că Guvernul a încercat să zăpăcească toată lumea şi speră că acest aviz pozitiv să fie o greşeală. „Totuşi, costul real preluat de stat (prin acest proiect) este de 39 milioane lei, constituit dintr-o gaură la partea de venituri de 14 milioane (scutiri fiscale acordate agentului economic) PLUS angajamente la partea de cheltuieli (datoria Complexului faţă de agent economic) de 25 milioane lei puse pe seama Ministerului Culturii, adică tot pe seama bugetului. Prin definiţie, aşa-zisa «datorie a Complexului… în valoare de 25 milioane lei» este diferită de suma obligaţiunilor fiscale ale agentului economic faţă de stat. Şi juridic, şi economic“, explică Veaceslav Negruţa.

„Nu cred că astfel de decizii sunt în spiritul zilei istorice de 27 iunie… dar nici conforme cu Programul de activitate al Guvernului“, conchide fostul ministrul al Finanţelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite