Curtea Constituţională a anulat o pomană de 25 de milioane de lei acordată de deputaţi unei companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstrucţia Complexului monastic a costat circa 90 de milioane de lei FOTO manastireacurchi.md/
Reconstrucţia Complexului monastic a costat circa 90 de milioane de lei FOTO manastireacurchi.md/

Amendamentul votat de către Parlament la finele anului trecut, prin care compania de construcţii Glorinal a fost scutită de impozite în valoare de 25 de milioane de lei, a fost declarat neconstituţional

Decizia a fost adoptată după ce deputaţii liberali au depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care au cerut verificarea constituţionalităţii deciziei adoptate de Parlament.

Ei susţineau că guvernanţii ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 13 milioane de lei, adoptând, la finele anului trecut, o decizie de a majora mărimea scutirilor acordate companiei Glorinal la plata taxelor şi contribuţiilor sociale. E vorba de o compensare acordată de stat pentru lucrările efectuate de Glorinal la complexul monastic Curchi..

„Faptul că Parlamentul, în mod subit şi fără avizul Guvernului, a substituit în proiectul politicii bugetar-fiscale cifra de 12 de milioane cu 25, este o gravă încălcare a Constituţiei, care prevede că Parlamentul nu poate majora şi reduce veniturile şi cheltuielile fără acceptul Guvernului“, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.

Totodată, Munteanu l-a acuzat pe liberal-democratul Veaceslav Ioniţă de includerea acestor modificări şi nu exclude apariţia şi a altor facturi pe care statul ar urma să le achite companiei Glorinal.

Deputaţii liberali care au sesizat instanţa constituţională cred că prin scutirea de impozite a unei companii se încalcă principiul concurenţei. De asemenea, autorii sesizării au menţionat că propunerea de a scuti de taxe firma Glorinal a desconsiderat avizul negativ al Guvernului şi faptul că propunerea legislativă nu a avut un autor exact.

"Curtea Constituţională a reţinut că acest gen de facilităţi fiscale instituie un tratament privilegiat al unui agent economic în raport cu concurenţii săi, ceea ce încalcă principiile constituţionale ale liberei concurenţe şi economiei de piaţă.

Totodată, în partea ce ţine de exercitarea dreptului deputaţilor la iniţiativă legislativă, inclusiv formularea propunerilor şi amendamentelor legislative, Curtea a menţionat că exigenţele constituţionale reclamă individualizarea autorilor, chiar şi în cazul asumării acestora de către comisiile permanente, anonimatul fiind inadmisibil în procedurile parlamentare“, se menţionează în decizia Înaltei Curţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite