Ceartă parlamentară pe o pomană de 25 de milioane de lei
0Firma Glorinal, care a efectuat lucrările de reconstrucţie la Mănăstirea Curchi, a fost iertată de deputaţi de plata datoriilor pe care le avea faţă de buget, în schimb aceasta ar urma să nu mai ceara bani pentru munca efectuată. Liberalii acuză guvernarea de furt şi cere Procuraturii să investigheze cazul
Deputaţii liberali susţin că guvernanţii ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 13 milioane de lei, adoptând, la finele anului trecut, o decizie de a majora mărimea scutirilor acordate companiei Glorinal la plata taxelor şi contribuţiilor sociale. E vorba de o compensare acordată de stat pentru lucrările efectuate de Glorinal la complexul monastic Curchi.
„Biserica a fost folosită“
„Nu e nicio problemă că statul a scutit firma de 12 milioane de lei pentru că a realizat lucrări de restaurare la Mănăstirea Curchi. Noi suntem şi am fost pentru readucere la viaţă a bisericilor şi mănăstirilor noastre. Dar cum, în decurs de un an, la cele 12 milioane de lei s-au mai adăugat încă 13? Presupunem că este vorba de un furt şi este foarte ruşinos dacă s-a ajuns să fie folosită biserica pentru a fura“, a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.
Liderul PL a precizat că deputaţii liberali au depus un demers la Procuratura Generală, cu toate dovezile necesare, dar şi o sesizare la Curtea Constituţională, prin care cer verificarea constituţionalităţii deciziei adoptate de Parlament.
„Faptul că Parlamentul, în mod subit şi fără avizul Guvernului, a substituit cifra de 12 de milioane cu 25, este o gravă încălcare a Constituţiei, care prevede că Parlamentul nu poate majora şi reduce veniturile şi cheltuielile fără acceptul Guvernului“, a adăugat deputatul liberal Valeriu Munteanu. Totodată, Munteanu l-a acuzat pe liberal-democratul Veaceslav Ioniţă de includerea acestor modificări şi nu exclude apariţia şi a altor facturi pe care statul ar urma să le achite companiei Glorinal.
Miros de evaziune
De cealaltă parte, Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, se arată surprins de acuzaţiile aduse. „Există documente care demonstrează legalitatea deciziei. Liberalii erau la curent cu acest proiect. Încă astă vară am convenit cu toţii, inclusiv cu ei, că suma totală a scutirilor va fi stabilită în baza actelor doveditoare. Din documente rezultă că la 31 decembrie 2011, datoria era de 20,4 milioane de lei. În iulie 2013, am indicat cifra de 12 milioane de lei, pentru că nu am putut aloca mai mult. Acum am indicat întreaga sumă“, a explicat Ioniţă.
Economistul Alexandru Muravschi califică drept inadmisibilă practica acordării de astfel de scutiri unei companii. „Este o revenire la practica achitările reciproce, care reprezintă cea mai netransparentă metoda de evaziune fiscală", a afirmat fostul vicepremier.
O decizie în interesul exclusiv al Glorinal
Într-un raport de expertiză a proiectului efectuat de Centrul Naţional Anticorupţie, se precizează că datoria nu este a statului, iar scutirea de plata taxelor la buget este calificată drept o acţiune inadecvată. „Promovarea scutirii de plăţile datorate bugetului public naţional este în interesul exclusiv al Glorinal“, se mai arată în raportul semnat de Vitalie Muntean, inspector superior în Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie de la CNA.
Natalia Chirică, directorul executiv al companiei Glorinal, a refuzat să comenteze ieri cazul, promiţându-ne că va oferi astăzi explicaţii.
Datoria este a mănăstirii
Reconstrucţia complexului monastic Curchi a început în 2006, pe timpul guvernării comuniste şi a fost patronată de Marian Lupu, preşedintele Parlamentului de atunci. Compania Glorinal ar fi efectuat lucrări în valoare de peste 90 de milioane de lei, dar a fost plătită cu aproximativ 70 de milioane de lei. La 31 decembrie 2011, datoria locaşului sfânt faţă de Glorinal era de 20,4 milioane de lei. În acelaşi timp, Glorinal avea de achitat statului peste 12 milioane de lei sub formă de taxe şi contribuţii sociale.
Este o gravă încălcare a Constituţiei. Parlamentul nu poate majora şi reduce veniturile şi cheltuielile fără acceptul Guvernului. Valeriu Munteanu, deputat PL
Există documente care demonstrează legalitatea deciziei. Totodată, despre acest proiect erau la curent şi liberalii. Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM