Deputaţii au adoptat Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor

Deputaţii au adoptat, miercuri, în sesiune extraordinară, Acordurile de asociere între UE şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. În ceea ce priveşte Acordurile UE cu Republica Moldova s-a înregistrat un vot împotrivă şi o abţinere.

În cazul Acordurilor de asociere a Republicii Moldova cu UE, 284 de deputaţi au votat „pentru“, un deputat împotrivă, iar unul s-a abţinut. În cazul celorlate acorduri, votul a fost majoritar „pentru“. 

La şedinţa în plen a fost prezent şi ambsadorul Republicii Moldova la Bucureşti, acesta fiind aplaudat de către parlamentari după ce Zgonea i-a spus: ”Bine aţi venit! Sunteţi ca acasă”.

Corlăţean a afirmat, în plen, că acordul de asociere a Republicii Moldova la UE este rezultatul unui efort de mai mulţi ani depus de un guvern proeuropean al acestei ţări şi că România a fost întotdeauna în prima linie pentru susţinerea aspiraţiei Moldovei.

„Acest acord de asociere este un pas înainte faţă de acordul anterior de cooperare, este un argument solid pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Componenta de liber schimb reprezintă 75% din acquis-ul comunitar, ceea ce reprezintă o formă concretă de integrare a Republicii Moldova”, a spus Corlăţean.

El a mai arătat că acest acord va avea efecte pozitive asupra Republicii Moldova, la fel şi cele privind Georgia şi Ucrainei.

”Dorim ca România să fie primul stat membru UE care ratifică acest acord de asociere cu Republica Moldova”, a mai spus Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în plenul Camerei că roagă Parlamentul să sprijine împreună aceste ţări în perioada următoare, întrucât vor exista, cu siguranţă, represalii din partea vecinilor de la Est.

„Parlamentul României este primul Parlament care va ratifica acordurile de asociere. Adresez o rugăminte, ca prim ministru, Parlamentul României să sprijiim împreună, dumneavoastră, Parlamentul, cu Guvernul, cu instituţiile României, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, în perioada următoare. Vor exista cu siguranţă represalii, repercursiuni, efecte negative din parte altor vecini de la Est. Aşa cum am reuşit cu dumneavoastră să spijinim în Republica Moldova infrastructura şcolară, energetică, construcţia instituţiilor democratice şi europene, va fi nevoie ca, în perioada următoare, cu atât mai mult să dăm un mesaj foarte clar că pasul istoric, curajos făcut de Guvernul Leancă va atrage din partea României şi după aceea din partea Europei tot sprijinul de care Moldova are nevoie”, a mai spus Ponta.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, acordurile de asociere cu Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, premierul Victor Ponta afirmând că vrea ca România să fie prima ţară care ratifică aceste acorduri şi atenţionând că Republica Moldova, în special, va fi supusă unor presiuni din partea Rusiei pentru faptul că a semnat acest acord.

După patru ani de negocieri, Republica Moldova a semnat în 27 iunie un acord de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. 

Semnarea acordului este o piatră de hotar în drumul Moldovei către aderarea la UE, însă documentul trebuie privit mai degrabă drept un instrument de sprijin în procesul de reformare demarat de Chişinău. 

În momentul de faţă, la cinci ani de la căderea comuniştilor şi venirea la putere a forţelor democratice, peste jumătate dintre moldoveni îşi doresc integrarea în UE. Procentul creşte însă pe măsură ce încep să se facă simţite beneficiile unui astfel de parcurs. Ridicarea vizelor pentru moldoveni , începând din martie, pentru spaţiul comunitar a fost primul beneficiu cu efecte imediate. Acum, acordul de liber-schimb îl aduce pe următorul.

„Partea politică din Acordul de Asociere cu UE întăreşte legăturile cu Chişinăul şi este un pas important pentru drumul către integrarea europeană. Partea a doua, Acordul comercial de Liber Schimb, aduce bunăstare cetăţenilor moldoveni, pentru că îşi vor putea exporta produsele pe o piaţă de 500 milioane de oameni fără taxe.

Începând cu ora 10.00 are loc şi la Chişinău o şedinţa specială a Parlamentului, în care va fi dezbătut şi supus votului Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană. Votul pentru ratificarea documentului va fi uninominal. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite