FOTO Mii de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului, care azi ratifică Acordul de Asociere semnat la Bruxelles. „Vrem să intrăm în Europa“, spun manifestanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitingul din faţa Parlamentului. FOTOGRAFII Andrei Rizescu
Mitingul din faţa Parlamentului. FOTOGRAFII Andrei Rizescu

La ora 10.00, deputaţii moldoveni se întrunesc în plenul Legislativului pentru a ratifica tratatul cu UE, semnat vineri la Bruxelles. Partidele din coaliţia de guvernare organizează un miting proeuropean în faţa Parlamentului. Oamenii adunaţi în piaţă spun că astăzi este o zi decisivă, de confruntare între prezent şi trecut, între comunişti şi formaţiunile proeuropene.

UPDATE 13.05 După ce au votat ratificarea Acordului de Asociere, deputaţii şi liderii coaliţiei de guvernare au ieşit în faţa mulţimii.

Mulţi dintre manifestanţi sunt din raioane, fiind aduşi organizat cu autocarele. Ei ţin discursuri şi-i îndeamnă pe aleşii poporului să ducă ţara în Uniunea Europeană.

Afară au fost instalate două ecrane mari, de unde oamenii adunaţi vor urmări şedinţa Parlamentului, şi a fost instalată o scenă, pe care se ţin discursuri şi de unde le va vorbi mulţimii deputaţii din coaliţia de guvernare după ce vor ratifica Acordul de Asociere.

image
ratificare acord de asociere

„Am venit să susţin Parlamentul ca să intrăm în Europa. Astăzi este o confruntare între comunişti şi partidele proeuropene. Voronin timp de opt ani a cochetat cu Europa, iar acum se dă cu fundul la gard. Vrem un trai mai bun, pensii majorate şi un stat fără corupţie“, spune Dumitru Frunză, de 64 de ani, din Chişinău. „Noi am semnat documentul la Bruxelles şi acum trebuie să mergem înainte, că altfel nu e frumos“, adaugă bărbatul.

Acordul de Asociere cu UE este ratificat astăzi în Parlament. Cine şi cum votează

Elena Boguş este o pensionară venită din Orhei. Spune că a fost deportată împreună cu familia şi vorbeşte cu lacrimi în ochi despre şansa pe care o are Republica Moldova. „Susţin asocierea la Europa. Eu sunt bătrână, dar vreau un trai mai bun pentru copiii şi nepoţii mei, ca ei să aibă parte de liberatate, de adevăr şi să-şi găsească un rost aici, în ţară“, spunea ea, adăugând că astăzi nepoţii ei sunt în Franţa, Norvegia şi România.

image

Elena Boguş ţine mână un tricolor confecţionat manual în 1988, cu care a venit şi la marile adunări naţionale de la sfârşitul anilor 80-începutul anilor 90 ai secolului trecut// FOTO Andrei Rizescu

Maria Gordea, economist de la Cimişlia, povesteşte că şi-a luat azi liber pentru a participa la miting. „Sunt de acord cu semnarea Acordului de Asociere. Vreau ca prin acest tratat să crească exporturile de mărfuri, iar economia să se dezvolte, şi să fie reformată justiţia“, menţionează ea.

image
image

FOTOGRAFII Ion Urusciuc// Facebook

Stanislav Iurcu, un pesionar din Chişinău, crede că odată implementat documentul semnat la Bruxelles vom face „puţină Europa, la noi acasă, cu ajutorul UE“. „Depinde de noi toţi, să ne mobilizăm dacă vrem în Uniunea Europeană“, susţine bărbatul.

Şi Gheorghe Chirilă, primarul de Lăpuşna, raion Hânceşti, vrea un trai mai bun pentru copiii lui. „Acest Acord nu înseamnă că UE o să ne pună tortul pe masă şi o să ni-l taie. Dar cel puţin vom avea certitudinea că lucrăm şi vom avea beneficia de pe urma muncii noastre“, accentuează el.

Din cauza acestui miting, tot centrul Chişinăului este paralizat, după ce transportul a fost redirecţionat spre alte străzi.

image
image
image

FOTOGRAFII Andrei Rizescu// Adevărul

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite