Emisarul Kremlinului face azi „escală“ la Chişinău, în drum spre Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul separatist Evgheni Şevciuk şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin au avut un program similar în 2013
Liderul separatist Evgheni Şevciuk şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin au avut un program similar în 2013

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va ateriza astăzi pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi va pleca direct în regiunea transnistreană, unde va inspecta mai multe obiective construite din banii oferiţi de Rusia şi va participa la parada militară de 9 mai de la Tiraspol, aşa cum a făcut şi anul trecut.

Potrivit Ministerului de Externe, reprezentantul special al preşedintelui Vladmir Putin pentru Transnistria nu are programată nicio întrevedere cu demnitari de la Chişinău. Anterior, autorităţile moldovene i-au recomandat să se abţină de la această vizită necoordonată, pentru a nu tensiona situaţia în regiune. Convocat la minister, ambasadorul rus Farit Muhametşin a explicat că vizita la Chişinău este una neoficială, iar însuşi Rogozin a scris pe Facebook că, „în pofida sfaturilor“, va veni să-i felicite pe veterani cu ocazia victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Împreună cu liderul separatist Evgheni Şevciuk, Rogozin va inspecta şantierul liceului „Dimitrie Cantemir“ şi al Centrului mamei şi copilului de la Tiraspol şi va participa la inaugurarea fabricii de beton. De asemenea, în centrul oraşului vor fi transmise patru troleibuze cumpărate din asistenţa rusească. În total, prin intermediul asociaţiei Uniunea Euroasiatică, Rusia finanţează construcţia a 12 obiective de menire socială în Transnistria şi a virat circa 5 miliarde de ruble ruseşti.

Ca şi acum un an, pe 9 mai Dmitri Rogozin va asista la parada din piaţa „Suvorov“ din Tiraspol, la care vor defila 1.887 de miliari. La „palatul republicii“ va susţine un concert cunoscutul cântăreţ rus Iosif Kobzon, care a fost anul trecut la Chişinău, iar seara în piaţă va evolua rockerul Veaceslav Butusov. 

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a sărbătorit „Ziua Victoriei“ la Tiraspol: „Moldova trebuie să se apropie de Rusia şi să adere la Uniunea Euroasiatică“

Venirea lui Dmitri Rogozin în regiunea transnistreană a trezit îngrijorări la Chişinău. „Considerăm că este imoral şi necreştineşte ca în această zi, când întreaga omenire progresistă comemorează eroii, care, prin sacrificiile lor enorme, au adus victoria asupra fascismului, eliberând Europa de această ciumă, emisari ai Kremlinului să alimenteze spiritele separatiste ale locuitorilor din stânga Nistrului şi unele raioane din sudul republicii, unde preconizează să se deplaseze pe 9 mai“, se arată într-o declaraţie emisă de Uniunea Naţională a Veteranilor pentru Independenţă din Republica Moldova.

Foştii combatanţi mai spun că vizita oficialului rus în stânga Nistrului poate avea consecinţe nefaste şi în contextul în care autorităţile de la Tiraspol au lansat o campanie de strângere de semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei pe care Evgheni Şevciuk i le va înmâna lui Dmitri Rogozin.

În septembrie 2013, când a fost ultima dată la Chişinău, Dmitri Rogozin a ameninţat că Moldova ar putea pierde Transnistria în drumul său spre Uniunea Europeană şi le-a urat, cu subînţeles, moldovenilor să nu îngheţe la iarnă.

Dmitri Rogozin ne sperie cu o iarnă grea: „Sper să nu îngheţaţi“. Ce spun analiştii despre vizita vicepremierului rus

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite