Presa de la Moscova: Autorităţile separatiste de la Tiraspol sunt gata să urmeze exemplul Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din regiunea separatistă se agravează, iar următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean, planificată pentru 10-11 aprilie nu va avea loc, anunţă portalul kommersant.md, care citează o scrisoare semnată de aşa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Nina Ştanski.

Autorităţile separatiste dau toată vina pe conducerea de la Chişinău, care nu au anulat taxa pentru tarifele vamale şi plăţile pentru poluarea mediului în cazul operaţiunilor de import, efectuate de agenţii economici din stânga Nistrului.

Potrivit kommersant.md în regiune se atestă o activizare a activităţii militare.

„Există informaţii că şi pacificatorii ruşi din Transnistria intenţionează să organizeze exerciţii militare, iar scenariul este escortarea unui convoi cu ajutor umanitar pentru Transnistria. Un astfel de scenariu nu a fost aplicat niciodată, dar el presupune şi implicarea forţelor armate", susţine îngrijorat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov.

În acelaşi timp armata separatistă se antrenează din greu. Doar săptămâna trecută au fost efectuate aplicaţii cu artilieria, cu tancurile, cu sisteme de apărare antiaeriană şi lansatoare de grenade, precum şi exerciţii ale unităţilor de geniu de construcţie a unui pod peste Nistru. Aşa-zisul minister al apărării de la Tiraspol a menţionat că toate exerciţiile erau planificate şi sunt efectuate pentru respingerea unui agresor.

Cât despre Moscova, apoi vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va „folosi tot arsenal de măsuri politice, diplomatice, economice şi dacă va fi necesar va aplica şi forţa pentru instaura pacea".

În acelaşi timp autorităţile de la Tiraspol anunţă că sunt gata să repete soarta peninsulei Crimeea. „Având în vedere că situaţia se schimbă rapid, noi credem că partenerii internaţionali, care sunt implicaţi în reglementarea transnistreană vor ajunge la părerea că o soluţie echitabilă este posibilă doar prin recunoaşterea voinţei poporului transnistrean", susţine liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care aduce ca exemplu referendumul din regiune din anul 2006. Astfel Transnistria este gata să devină parte a Rusiei, constată kommersant.md, care nu exclude că despre aceasta va vorbi astăzi Evgheni Şevciuk în aşa-zisa adresare către naţiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite