Două operaţii de transplant renal, efectuate cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă două operaţii de transplant reuşite. Medicii moldoveni, în colaborare cu cei francezi au efectuat pe data de 3 şi 4 decembrie două operaţii de transplant. Potrivit lor, pacienţii se simt bine şi urmează tratamentul recuperatoriu.

Echipa de medici a fost formată din profesorii Adrian Tănase şi Jean-Paul Squifflet, care au efectuat operaţiile de transplant de la donator viu. ”Pacienţii, ambii bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 30 şi 40 de ani, au primit câte un rinichi de la părinţii lor. Cei doi se aflau la dializă de aproximativ un an”, ne-a comunicat directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu. 

Operaţiile de transplant au fost realizate în colaborare cu Agenţia Franceză de Biomedicină.

Ultima operaţie de transplant reuşită a fost efectuată în luna mai. Şi atunci, la operaţie, a participat chirurgul francez Jean-Paul Squifflet. Prima tentativă însă s-a soldat cu eşec. Acum un an, pe data de 15 decembrie, o mamă a vrut să-şi salveze fiul, donându-i un rinichi. Operaţia însă a eşuat, pentru că organismul băiatul a respins organul.

Acum o lună urma să fie realizată în premieră operaţia de tranplant de ficat. Pacientul, bolnav de ciroză hepatică, trebuia să aibă un organ sănătos. Medicii însă au amânat operaţia, pe ultima sută de metri, chiar dacă s-au pregătit timp de câteva luni.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite