Dorin Chirtoacă, în inspecţie pe şantierul de pe strada Negruzzi. Când vor fi gata lucrările finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reparaţie a străzii Constantin Negruzzi din Chişinău vor continua până la toamnă. Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost pe şantier pentru a vedea la ce etapă se află modernizarea străzii.

Potrivit lui Chirtoacă, lucrările de pe şantier sunt complicate, deoarece se desfăşoară la o adâncime de 5-7 metri. Munca lucrătorilor mai este îngreunată şi de alunecările de teren care au fost şi sunt pe acest teritoriu. „E important să fie de cea mai bună calitate pentru a nu avea probleme în următorii 100 de ani. Prin lucrarea dată se exclude inundarea zonei Gării şi străzii Gagarin, unde se acumula toată apa de ploaie din sectoarele Botanica şi Centru. Acum e neplacut, dar altă modalitate nu avem. Lucrătorii spun că mai au nevoie de aproximativ 10 săptămâni, estimăm la 3 luni, pentru a ieşi din subterană”, spune Primarul.

Dorin Chirtoacă face apel la răbdare şi calm din partea chişinăuienilor. Pe parcursul verii, după terminarea canalizării pluviale, lucrările vor continua cu înlocuirea asfaltului, dar edilul spune că acestea vor afecta mai puţin traficul rutier.

Primarul a coborât în şantier, unde au loc săpături şi se instalează ţevi de canalizare. „Situaţia de la moment îmi arată că sunt lucrări complicate şi complexe, motiv pentru care se fac mai greu. Se fac fântâni la fiecare 30 de metri, a fost mutată axa canalizării pluviale pentru că nu se putea înlocui cu cea veche, deoarece este într-o stare degradată. Putem spune că lucrăm la temelia orasului Chişinău”, a afirmat oficialul.

Potrivit primarului, bugetul estimat pentru reparaţia străzii se modifică în funcţie de lucrările suplimentare care apar, dar că acest lucru a fost prevăzut în proiect. „De pe strada Negruzzi, lucrările vor continua până pe strada Ciuflea pentru a se face interconexiunea cu reţelele de canalizare pluviale, iar în felul acesta vom avea o conexiune nouă pentru captarea apei de ploaie, de la Academia de Ştiinţe până la răul Bâc. Proiectul total se ridică la 10 milioane de euro pentru 3 străzi – Ştefan cel Mare, Constantin Negruzzi şi Vasile Alexandri. Doar canalizarea puvială de pe Negruzzi costă 600.000 de euro”, a precizat Chirtoacă. 

Autorităţile de la Chişinău speră că lucrările vor fi finalizate total până în toamna anului 2016. Ulterior, vor începe lucrările de reabilitare a străzilor Tighina, Alexandru cel Bun şi 31 August 1989, pentru care au alocat 12 milioane de euro din 22 de milioane planificate în proiect.

Dorin Chirtoacă a mai anunţat că, în curând, va fi începută reparaţia Bulevardului Ştefan cel Mare. „Deranjul pe care îl avem aici se va muta pe Ştefan cel Mare. Pe trotuar se va începe în curând, dar pe carosabil după ce terminăm cu Negruzzi. Cel puţin să ieşim din subterană şi abia atunci vom intra în forţă pe Ştefan cel Mare”.

Reabilitarea canalizării pluviale pe strada Negruzzi este parte componentă a proiectului „Chişinău – Proiect Sectorial Drumuri Urbane”, care prevede reabilitarea reţelei de străzi şi trotuare, crearea locurilor de parcare şi modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile Ştefan cel Mare, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Tighina, 31 August 1989 şi Alexandru cel Bun.

Lucrările de reabilitare a canalizării pluviale de pe strada Constantin Negruzzi au început în luna iulie 2015.

Valoarea totală a proiectului este de 22 milioane de euro, bani oferiţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul Special de Energie Verde al BERD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite