Doliu în Republica Moldova. Celebrul și îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli a decedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spiridon Vangheli, scriitorul moldovean supranumit tatăl lui Guguță, a decedat vineri la vârsta de 92 de ani. Scriitorul va fi înmormântat în data de 24 iunie, aceasta fiind declarată zi de doliu național de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Scriitorul Spiridon Vangheli a murit la vârsta de 92 de ani. FOTO: Facebook
Scriitorul Spiridon Vangheli a murit la vârsta de 92 de ani. FOTO: Facebook

Vestea că Spiridon Vangheli a încetat din viață a fost anunțată de ginerele acestuia pe internet. 

,,Suntem profund îndurerați de trecerea în neființă a Maestrului Spiridon VANGHELI, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. Moștenirea sa literară va rămâne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare”, a scris medicul Ghenadie Contu pe pagina sa de internet.

Sute de moldoveni care au crescut cu creațiile lui Spiridon Vangheli au transmis condoleanțe familiei acestuia. 

,,Drum Lin la Domnul Maestre, va multumim pentru ca ne-ați făcut copilăria frumoasă și curioasa! Guguta vă fi mereu cu noi și dumneavoastră cu el!!”, au notat Natalia Capmare și Viorel Gaina pe Facebook. 

,,Condoleanțe familiei! Un mare om și copil al neamului, veșnica pomenire”, a scris Lilia Vlasov pe aceeași rețea socială. 

Cu un omagiu au venit și reprezentanții Ministerului moldovean al Culturii.  

,,O veste foarte tristă ne-a venit pe acest sfârșit de săptămână - Spiridon Vangheli, scriitorul cu care au crescut generații întregi de copii din Moldova, ne-a lăsat ca moștenire cărțile și eroii săi de poveste și ne-a părăsit pentru o lume mai bună”, au menționat angajații Ministerului de resort. 

Doliu național în ziua înmormântării scriitorului

Dar și primele persoane în stat, precum premierul Dorin Recean și președintele Maia Sandu. 

,,Să ne luăm rămas bun de la Spiridon Vangheli. Creatorul nemuritoarelor "Isprăvi ale lui Guguță", Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. “Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată”, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri. 

,,Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui GuguțăÎn semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis președintele Republicii Moldova  

Spiridon Vangheli s-a născut în data de14 iunie 1932 în satul Grinăuți din nordul Republicii Moldova. A absolvit în anul 1955 Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. Inițial a activat în calitate de profesor de matematică în mai multe școli, iar apoi s-a angajat ca redactor pentru editurile „Cartea moldovenească” și „Lumina”.

,,A debutat în 1962 cu placheta de miniaturi „În țara fluturilor”, urmată de culegerile de povestiri „Soarele” (1963), „Băiețelul din Coliba Albastră” (1964), „Pe lume” (1964) ș.a. S-a afirmat ca poet, prozator și traducător, iar în anii 1970, împreună cu Grigore Vieru, a fost coautor al unui foarte cunoscut Abecedar, menit să ajute promovarea limbii române. Datorită seriei despre „Guguță”, lansată în 1967 și întinsă pe mai bine de trei decenii, a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii din Moldova. Pentru această carte, în 1971, a primit Premiul Unional la Concursul „Cea mai bună carte pentru copii”, iar în 1974, la Rio de Janeiro, Diploma de Onoare Andersen, echivalentul unui premiu Nobel pentru literatura pentru copii, numele lui fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume. În 1964 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar 1991 - Președintele al PEN Clubului din Moldova. Pentru activitatea sa literară, a primit numeroase premii și distincții. Este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, laureat al Premiului de Stat al Moldovei și al Premiului „Ion Creangă” al Academiei Române, Scriitor al Poporului din Moldova și cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al mun. Chișinău”, au precizat reprezentanții Ministerului Culturii. 

Guguță i-a adus celebritatea

Seria de cărți „Guguță” se numără printre cele mai celebre și îndrăgite opere ale sale, aceasta fiind preferată de generații întregi de cititori datorită personajului său inedit și vesel.

,,Astăzi, primii săi cititori sunt deja bunici și le citesc propriilor nepoți despre aventurile băiețelului de poveste, cu un nume la fel de neobișnuit ca și personajul său - Guguță. Iar cușma sa fermecată a ieșit demult din pagini de carte, devenind un adevărat brand de țară și simbolul care unește generații. Datorită cărților sale ușa spre fascinanta lume a copilăriei rămâne deschisă pentru noi toți, indiferent de vârsta la care îl citim”, au conchis angajații Ministerului de resort. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite