Doliu în lumea teatrului. S-a stins din viață actorul român Iurie Darie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunsocutul actor de teatru şi cinema a murit vineri seara, la vârsta de 83 de ani, după ce a fost internat de mai multe ori cu grave probleme medicale în ultimul an.

Născut la 14 martie 1929, în Vadul Rascov din judeţul Soroca, Basarabia, a ales lumea artelor plastice încă din tinereţe.

Actorul a fost internat în repetate rânduri la spitalul "Bagdasar-Arsenie" din Bucureşti şi a fost intubat de mai multe ori, deoarece nu putea respira de unul singur şi a murit după o lungă suferinţă. Luna trecută, actorul a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme respiratorii.

Primele probleme mari de sănătate au apărut anul acesta, în luna mai, când actorul a fost internat de urgenţă de către soția sa, Anca Pandrea.

O lună mai târziu, Iurie Darie a fost transferat de la Spitalul Universitar la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din cauza unor complicaţii, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru a i se elimina lichidul acumulat la nivelul creierului, însă a suferit un accident vascular cerebral. În ciuda stării grave, actorul a dat semne că începe să își revină.

După luni întregi pline de tensiune, durere, stres, chin, dar şi de speranţă, Iurie Darie a fost externat în 21 septembrie, deşi medicii îi mai dădeau şanse infime de recuperare. În cele din urmă, boala a învins, actorul stingându-se din viață vineri noaptea, la vârsta de 83 de ani.

A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi, apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu-'Bibanu', Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: ‘Troilus şi Cressida', ‘Umbra' şi multe altele. După Revoluţie, a jucat în ‘Pălăria', producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), ‘Patru pe o canapea şi valetul' de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).

VIDEO Marile roluri ale lui Iurie Darie

A interpretat roluri principale în filme, precum: ‘Băieţii noştri' (1959), ‘Vacanţă la mare' (1962), ‘Dragoste la zero grade' (1964), ‘B.D. intră în acţiune' (1970), ‘Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte' (1971), ‘Fraţii Jderi' (1974), ‘Ringul' (1983), ‘O zi la Bucureşti' (1986), ‘În fiecare zi mi-e dor de tine' (1987), ‘Zâmbet de soare' (1987), ‘Oglinda' (1993), ‘Punctul zero' (1995).

De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii ‘Moara', realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional ‘Mihai Eminescu' din Chişinău în ‘Tata' (stagiunea 1999-2000).

Mulţi dintre oamenii maturi de astăzi îşi amintesc de emisiunile de televiziune, pentru copii, în care Iurie Darie îşi etala incredibila lui abilitate de a desena, uneori cu ambele mâini.

Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte. Totuşi, majoritatea publicului îl cunoaşte ca pe un mare actor.

În mai 2009, lui Iurie Darie i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO, iar în martie 2012, a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

La 1 iunie 2012, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate, actorul Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi ‘Placheta Bucureştiului' din partea primarului general Sorin Oprescu.

Iurie Darie a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu. Fiul lor, Alexandru (Ducu) Darie, le-a călcat pe urme, fiind în prezent un regizor de succes. După moartea soţiei, Iurie Darie s-a recăsătorit cu actriţa Anca Pandrea.

Actorii îl plâng pe Iurie Darie

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite