Doi nou-născuţi cu boli rare, operaţi la Spitalul Clinic Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou-născut diagnosticat cu arc aortic întrerupt şi altul cu tumora mediastinală, boli întâlnite rar în Republica Moldova, au fost operaţi de către specialiştii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. Operaţiile au decurs cu succes, iar micuţii au fost transferaţi la Institutul Mamei şi Copilului, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al SCR se menţionează că operaţiile au fost dificile. Au operat cardiochirurgii Oleg Repin, Liviu Maniuc, Eduard Cheptănaru, Nicolae Şciuca. „În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operaţi în primele zile de viaţă, consecinţele pot fi fatale”, a declarat şefa Secţiei de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Fetiţa cu arcul aortic întrerupt a fost operată în a opta zi de viaţă. „Din fericire, operaţia a fost cu succes. Cu recuperare post operatorie grea, anevoioasă, dar cu rezultate pozitive. A fost făcută intervenţie chirurgicală cu suport de inimă artificială în decurs de o oră cu arest circulator. Adică, timp de o oră a fost oprită inima bebeluşului. Malformaţia a fost corijată totalmente” a adăugat Vera Dogotari.

Al doilea copil a suferit intervenţie chirurgicală la a doua zi după naştere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, băiatul a avut tumoră mediastinală, care comprima inima şi făcea insuficienţa cardiacă în care era implicată şi aorta.. Cardiochirurgii au înlăturat tumora. Perioada de recuperare la fel a durat peste trei săptămâni şi a fost una dificilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite