Doi cetăţeni din Republica Moldova şi România, cu afacere de succes în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mereacre locuieşte cu familia sa în Marea Britanie din 2009, timp în care a reuşit să dezvolte o afacere de succes FOTO: moldoveni.co.uk
Ion Mereacre locuieşte cu familia sa în Marea Britanie din 2009, timp în care a reuşit să dezvolte o afacere de succes FOTO: moldoveni.co.uk

Ion Mereacre din Republica Moldova şi Ion Bouaru din România dezvoltă cu succes o afacere în industria geamurilor din Marea Britanie, reuşind să ofere locuri de muncă pentru 220 de muncitori de pe ambele maluri ale Prutului, care au ales calea străinătăţii.

Ion Mereacre, născut în satul Costeşti din raionul Ialoveni a oferit un interviu pentru moldoveni.co.uk, portalul disporei moldoveneşti din Marea Britanie, în care a relatat drumul plin de dificultăţi şi sacrificii pe care a mers până a ajunge la gestionarea unei afaceri de succes. A încercat să se descurce acasă după absolvirea studiilor, însă „parcă ceva nu mergea şi nu vedea perspective de dezvoltare”. Astfel, a ajuns în 2001 în Marea Britanie, însă a trebuit să renunţe pentru a reveni în 2002. Locuia cu soţia într-o cameră, era plin de datorii şi primele ore de muncă au fost într-o lemnărie.

Primii bani câştigaţi în Marea Britanie

„Primii bani pe care i-am caştigat aici au fost 70 de lire pentru 2 zile muncite şi soţia seara a făcut plăcinte de casă şi am cumpărat o sticlă de vin mai ieftin de la Tesco şi aşa am sărbătorit”, îşi aminteşte Ion.  

După zile nesfârşite de muncă, probleme de sănătate şi multe sacrificii, munca la montarea sistemelor de geamuri în Marea Britanie s-a transformat într-o oportunitate pentru lansarea unei afaceri după ce Iurie l-a întâlnit pe partenerul său de afaceri. Împreună cu Ion Bouaru din Adjud, România, au decis să activeze pe cont propriu, deşi nu a fost deloc uşor. „Am avut foarte multe greutăţi pentru că toate instrumentele de a conduce o afacere nu le aveam. (...) Primii ani din activitatea noastră au fost foarte grei, lucram la întreţinerea geamurilor pentru diferite companii, lucram şi câte 14 şi chiar 16 ore pe zi. Eram şi pe şantier şi seara acasă lucram în birou care era la bucătărie. După aceea am făcut reparaţie în garaj şi am făcut biroul meu acolo”, a afirmat Ion.

Momentul-cheie din viaţa omului de afaceri

Deşi priveşte acum cu mândrie la tot ce a realizat până acum, bărbatul îşi aminteşte de o perioadă mai puţin plăcută din viaţa sa, când s-a aflat în faţa unei alegeri foarte dificile din cauza problemelor de sănătate şi a programului de muncă extenuant. Ion susţine că a înţeles atunci că sacrificiile au fost în direcţia greşită şi îl durea faptul că era mereu departe de familie. „Am realizat că eu nu am experienţă şi cunoştinţele necesare pentru a conduce un business. Ceea ce am învăţat la şcoală şi la colegiu nu era nici pe aproape ceea ce să mă ajute ca să conduc o afacere. Atunci am hotărât să merg la cursuri de specialitate”, a menţionat omul de afaceri moldovean.

Abia după ce a investit în dezvoltarea personală, Ion Mereacre a început să vadă şi rezultate pozitive în activitatea companiei. A început să comunice mai bine, să fie un mai bun negociator  şi au crescut vânzările companiei.

Mai multe locuri de muncă pentru concetăţeni

Cei doi parteneri au planuri mari privind creşterea afacerii. „Acum lucrăm la restructurarea afacerii, la creşterea vânzărilor şi ne orientăm la o creştere stabilă. Suntem la moment o echipă de 220 de oameni. Unele din planuri deja se realizează, de curând ne-am mutat în oficii noi, mai mari. Vrem să creştem după cum am spus vânzările şi odată cu ele să creştem numărul angajaţilor noştri. Să oferim cât mai multe locuri de munca pentru concetăţenii noştri din Moldova şi România. Pentru anul 2016 obiectivul nostru este să creştem numărul angajaţilor la 300”, îşi împărtăşeşte visele Ion Mereacre.

„Şi acasă sunt oportunităţi”

Bărbatul a mai mărturisit că, între timp, afacerea şi munca s-au transformat într-o pasiune şi se arată mândru de faptul că a reuşit să creeze o echipă puternică şi unită, iar concetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului li se întinde o mână de ajutor când ajung în Marea Britanie. Îşi aduce aminte cu drag de părinţi şi cei rămaşi acasă, iar celor care aleg să muncească în Anglia le recomandă să ofere mai mult decât li se cere pentru ca să fie apreciaţi şi promovaţi de angajatori.

„După cum a spus şi Waren Buffet: „Cea mai mare investiţie pe care poţi să o faci în viaţă asta este investiţia pe care poţi să o faci în tine”. Cu cât oamenii o să investească mai mult în ei înşişi, o să câştige mai mult, o să adune mai mult şi o să doneze înapoi în societate mai mult”, se arată convins Ion Mereacre.

Omul de afaceri din Ialoveni mai spune că îi respectă pe toţi cei de acasă care se descurcă în condiţii dificile, însă este sigur că şi în Republica Moldova sunt oportunităţi. Astfel, Ion Mereacre a iniţiat o activitate antreprenorială şi acasă „pentru a avea posibilitatea să ajungă cât mai des la cei dragi şi pentru a nu pierde legătura cu ţara”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite