Dodon nu-i va solicita lui Erdogan eliberarea profesorilor turci, expulzaţi din Moldova în 2018: Sunt treburile interne ale Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan si Dodon

Igor Dodon a anunţat că nu-i va cere omologului său din Turcia, Recep Erdogan, eliberarea din închisoare a profesorilor turci, care activau la Licerul „Orizont” din Republica Moldova şi care au fost expulzaţi din ţară în septembrie 2018.

Declaraţia preşedintelui a fost făcută în contextul anunţului Transparency International Moldova, care a comunicat că Turcia intenţionează sî elibereze din detenţie circa 100 mii de persoane, în contextul răspândirii COVID-19. Astfel, organizaţia i-a cerut lui Igor Dodon să profite de aceste circumstanţe şi să solicite şi eliberarea profesorilor turci.

„În ceea ce ţine pe cine eliberează şi cum, cred că acestea sunt treburile interne ale oricărui stat. Evident că noi ne-am dori, acest lucru l-am discutat şi la ultima întrevedere cu domnul Erdogan, ca unii dintre acei care au fost expulzaţi din ţară şi au familii în R. Moldova, către ei să fie o atitudine mai blândă, dar deciziile finale le ia conducerea fiecărei ţări”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Preşedintele răspunde”. 

Amintim că preşedintele Turciei, Recep Erdogan, i-a mulţumit lui Igor Dodon pentru că autorităţile de la Chişinău sprijină lupta împotriva Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO) şi au extrădat profesorii turci de la Liceul „Orizont” din Republica Moldova, pe care Turcia îi consideră parte a organizaţiei conduse de Fettulah Gulen, cel care ar fi organizat lovitura de stat din Turcia din 2016 şi este considerat inamicul liderului de la Ankara.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

Avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scria atunci că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activau la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat la acea vreme pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Igor Dodon a negat în mai multe rânduri că nu a fost implicat în procesul de extrădare a profesorilor turci. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite