Dodon, la APCE: Mi-aş dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca o ţară prorusă sau proeuropeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

„Mi-aş dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, proromânească. Noi avem cetăţeni care, în acelaşi timp, pot susţine toate aceste direcţii sau niciuna. Important este nu să generăm stereotipuri geopolitice, dar să îmbrăţişăm valorile democratice”. Declaraţia a fost făcută de Igor Dodon, la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care are loc la Strasbourg, transmite IPN.

Igor Dodon a spus că scopul său şi dorinţa este să unească oamenii, să combată divizarea geopolitică falsă creată de partide pentru a obţine electorat pe care să-l controleze. Igor Dodon i-a rugat pe liderii europeni să nu mai susţină partide în Republica Moldova, dar pe cetăţenii ţării. 

„Dacă ar fi să trecem în revistă numele partidelor proeuropene şi ale conducătorilor Republicii Moldova din ultimii zece ani care s-au bucurat de încredere în rândul liderilor europeni, am pleca ochii în pământ de ruşine cu toţii”, a spus şeful statului.

Igor Dodon a mai spus că îşi doreşte ca sprijinul important pe care ţările UE îl acordă Moldovei să ajungă direct la cetăţeni, să fie apreciat şi promovat corect, nu în beneficiul unor partide sau politicieni. Şefului statului îşi doreşte ca instituţiile europene „să nu mai dea cecuri în alb niciunui partid politic din Moldova”. „Experienţele din trecut arată cât de mult a putut fi compromisă asistenţa europeană de către câţiva lideri politici de la noi, care au profitat de încrederea liderilor europeni”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a subliniat că reforma justiţiei este una din cele mai importante provocări pe care o are în faţă Republica Moldova, deoarece instituţiile trebuie reformate pentru a funcţiona în slujba cetăţenilor. Potrivit şefului statului, în prezent instituţiile statului sunt extrem de slăbite după atâţia ani de control politic asupra lor, după o perioada în care li s-a creat un model de funcţionare bazat pe subordonare politică.

Igor Dodon a mai afirmat în faţa liderilor europeni că, în timp ce unii politicieni încearcă să pună în prim-plan ca importanţă teme geopolitice gen unirea cu Romania, lupta cu Moscova, lupta cu americanii şi alte teme false, pentru el şi echipa de la Guvern o ameninţare reală la adresa securităţii statului este corupţia. 

„Cetăţenii moldoveni au plecat cu sutele de mii în timpul guvernărilor anterioare nu din cauza orientării geopolitice a ţarii, dar din cauza corupţiei care a dus la sărăcie, inechitate socială, nedreptate”, a declarat şeful statului.

În încheierea discursului, Igor Dodon a menţionat că „din punct de vedere politic, economic şi umanitar, Moldova ca stat a fost şi rămâne o ţară europeană” şi că este pregătită pentru schimbări serioase, ca să activeze în cadrul Consiliului Europei ca membru cu drepturi depline.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-la-apce-mi-as-dori-ca-moldova-7965_1071134.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite