Dodon, despre datoria Tiraspolului la gaze: Cele peste 6,5 miliarde de dolari sunt datoria Moldovei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele moldovean Igor Dodon, aflat în vizită la Moscova, a declarat că datoriile Transnistriei pentru gazul natural rusesc intră în „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă Gazprom.

Dodon a făcut această declaraţie în cursul unei întrevederi cu reprezentanţi ai companiei ruse. El a precizat că Guvernul „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom. „Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului – de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

Potrivit şefului de stat moldovean, concernul Gazprom nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Republicii Moldova. „Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a spus preşedintele.

„Această problemă trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, a explicat el

Gazprom deţine 50% plus o acţiune din compania mixtă Moldovagaz. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa Moldovagaz.

Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 750 de milioane – 900 de milioane de dolari, pe care partea moldovenească propune să le includă în capitalul social al Moldovagaz. Apoi, cu această sumă, Chişinăul ar putea să majoreze cota Republicii Moldova în companie, care în prezent este de circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz faţă de Gazprom.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite