Directorul FMI, îngrijorat de suspendarea comerţului Moldovei cu Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Monetar International FMI FOTO Shutterstock
Fondul Monetar International FMI FOTO Shutterstock

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, se arată îngrijorată de efectele crizei generate de războiul din Ucraina asupra ţărilor care sunt mai strâns legate cu economia ucraineană şi rusă – Republica Moldova, dar şi ţările baltice şi statele din Asia Centrală. Declaraţiile au fost făcute pentru postul de televiziune CBS, transmite IPN.

„Există două grupuri de ţări asupra cărora impactul va fi foarte mare. O parte din state nu şi-au revenit încă din criza economică provocată de coronavirus – şocul este deosebit de dureros. Iar pentru ţările din al doilea grup, care sunt cele mai dependente de importurile de energie din Rusia, impactul este asupra consumului, dar şi a inflaţiei”, a explicat directorul general FMI.

În data de 11 martie, şeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, care s-a aflat la Chişinău, a declarat că programul Republicii Moldova cu Fondul va fi revizuit. Acest lucru vine în condiţiile necesităţilor adiţionale de finanţare în lumina contextului macroeconomic actual.

La sfârşitul lunii decembrie 2021, boardul FMI a aprobat o finanţare de 558,3 mln dolari pentru Republica Moldova pentru o perioadă de 40 de luni. Reformele-cheie ale Programului susţinut prin mecanismele de finanţare ECF şi EFF ţin de domeniile incluse în cadrul de guvernanţă definit de FMI, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea transparenţei si responsabilizării, îmbunătăţirea previzibilităţii politicilor publice, consolidarea instituţiilor financiare, încurajarea concurenţei.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea necesităţilor bugetului. Cheltuielile prioritare vor include cheltuielile pentru drumuri, sectorul energetic şi aprovizionarea cu ape, dar şi investiţii eficiente în sănătate, educaţie şi crearea locurilor de muncă noi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite