Dionis Cenuşă: Moldova ocupă primele poziţii în Parteneriatul Estic din cauza standardelor democratice joase în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Progresele cumulate, înregistrate de Moldova în raport cu Uniunea Europeană, în perioada 2015-2016, au fost suficiente pentru ca Moldova să rămână pe poziţii fruntaşe în cadrul Parteneriatului Estic, scrie expertul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Analistul politic examinează clasamentul Indexului ţărilor Parteneriatului Estic pentru 2015-2016.

Parţial, prezenţa Moldovei în topul clasamentului Indexului ţărilor Parteneriatului Estic este determinat de evoluţiile pozitive anterioare, precum regimul fără vize cu UE, scrie Dionis Cenuşa.

El mai crede că poziţionarea mai favorabilă a Moldovei se datorează în mod substanţial faptului că o serie de progrese observate în Georgia şi Ucraina s-au developat mai târziu, în perioada 2016-2017. Viteza cu care se mişcă Georgia şi Ucraina creează teren fertil pentru ca acestea să se poată egala cu Moldova sau chiar să o depăşească în viitorul foarte apropiat, opinează politologul.

La examinarea atentă a performanţelor ţărilor pe sectoare constatăm o situaţie distinctă, scrie Dionis Cenuşa. Din şase subsectoare, Moldova se plasează pe locul întâi doar în unul - cetăţenii în Europa, iar în altul – democraţia şi drepturile omului, împarte primul loc cu Georgia.

În opinia expertului, pe fundalul stării amorfe a democraţiei în regiune, regresele dintr-o ţară ar putea să rămână nesesizate, iar măsurile pozitive, din contra, pot avea impact substanţial asupra clasamentului.

Aceasta ar putea explica cum Moldova a obţinut cel mai mare calificativ în perioada (2015-2016) în care crima din sistemul bancar a căpătat rezonanţă internaţională, urmată de comprimarea PIB-ului cu circa 15% şi de îngheţarea asistenţei bugetare oferite de către UE, comentează Dionis Cenuşa.

El consideră că în urma condiţionalităţii folosite de UE, autorităţile moldovene pot fi constrânse să realizeze diverse reforme, ceea ce poate ajuta Moldova să se menţină în topul ţărilor Parteneriatului Estic.

Atât timp cât condiţionalitatea europeană nu este capabilă să genereze o transformare a elitelor politice, avansarea reală a democraţiei şi a proiectului european este improbabilă, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite