Dionis Cenuşă: Guvernarea nu şi-a făcut toate temele pe acasă pentru a primi asistenţa macrofinanciară a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele de evaluare efectuate de către reprezentanţii societăţii civile confirmă faptul că autorităţile au atins anumite progrese pe zece condiţii sectoriale. Multe dintre condiţii au înregistrat progrese modeste şi conţin multiple deficienţe, iar unele sunt nefinalizate, ceea ce diminuează semnificativ impactul acţiunilor pe termen mediu şi lung, scrie analistul politic Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Din totalul de zece condiţii, cinci au fost realizate cu deficienţe, iar două nu au fost duse până la capăt. Astfel, doar 3 condiţii sunt realizate fără defecte majore, subliniază politologul făcând referinţă la rapoartele societăţii civile.

În opinia lui Dionis Cenuşă, în baza acestor calificative, prima tranşă a asistenţei macro-financiare trebuie reţinută până când vor fi înlăturate toate deficienţele din cele şapte condiţii problematice.

În mod particular, el se referă la asigurarea unei funcţionări excelente a Autorităţii Naţionale a Integrităţii, care trebuie să obstrucţioneze instinctele coruptibile din sectorul public şi politic. La fel, o atenţie deosebită necesită activarea Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, al cărei rol este esenţial pentru a restitui maximul posibil din fraudele comise în sistemul bancar, dar nu numai.

Cea mai dificilă parte în evaluarea UE este pe partea precondiţiilor politice, unde Moldova înregistrează în permanenţă rezultate slabe. Modificarea sistemului electoral în folosul partidului de la guvernare şi în mod netransparent constituie preocuparea principală.

Dionis Cenuşă aminteşte că potrivit constatărilor societăţii civile, guvernarea ar fi îndeplinit fără rezerve doar 12 acţiuni din recomandările sugerate de Comisia de la Veneţia cu privire la modificarea sistemului electoral, 14 acţiuni - cu unele deficienţe, iar 6 acţiuni – nu au fost îndeplinite deloc.

Doar în baza acestor evaluări prima tranşă nu trebuie acordată, scrie politologul. De aceea, precondiţiile politice reprezintă domeniul în care guvernării de la Chişinău îi vine mai greu să camufleze eşecurile şi să insinueze progrese.

În realităţile moldoveneşti, asistenţa macro-financiară a UE poate avea un impact favorabil pentru accelerarea unor reforme dureroase şi ocolite până acum de guvernare, concluzionează expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite