Din nou acasă, la Bienala Diasporei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
din nou acasa foto ipn

Biroul Relaţii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat organizează, în contextul sărbătorilor de iarnă, prima ediţie a Bienalei Diasporei. Evenimentul va avea loc în data de 26 decembrie, ora 18.00, la Palatul Republicii, transmite IPN.

Participanţii Bienalei vor fi nominalizaţi la cinci categorii: „Jurnalişti în diasporă”, „Medici fără frontiere”, „Din nou acasă” (migraţi reveniţi care s-au remarcat în diverse domenii); „DOR cu talent” (participanţi ai programului DOR care au reuşit în diverse domenii promovând Republica Moldova) şi „Cu drag pentru acasă” (băştinaşi implicaţi în Proiectul de Dezvoltare Locală MiDL).

Valentina Geamănă, care şi-a confirmat participarea la eveniment, a imigrat în Italia acum 18 ani, iar timp zece ani a atras fonduri pentru 20 de proiecte realizate în Republica Moldova. A început cu proiectele care vizau şcoli şi grădiniţe, după care s-a orientat către şcolile auxiliare şi şcolile pentru copii cu necesităţi speciale. Au urmat proiectele în penitenciarele pentru minori şi femei, apoi cele pentru şcolile internat etc. Valentina Geamănă spune că cel mai important lucru pe care încearcă să-l aducă în Moldova este antreprenorialul social. „Acest eveniment este important pentru că în felul acesta facem cunoştinţă cu activitatea conaţionalilor noştri din alte ţări. Vedem care şi ce face, care sunt rezultatele şi bunele practici, facem un schimb de informaţii despre proiectele pe care le desfăşurăm”, a menţionat Valentina Geamănă.

Ion Poia, originar din oraşul Ungheni, a locuit mai mulţi ani în Irlanda. Acum opt ani, a revenit în ţară, iar astăzi este preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Ungheneni de Pretutindeni”. „As vrea foarte mult să nu să se piardă legătura dintre moldovenii plecaţi şi cei de acasă. Poate aşa probabilitatea ca ei sa revină va fi mai mare. Pentru că adevărata bogăţie a ţării sunt oamenii”, a spus tânărul.

Svetlana Lisagor Vergis este fondatoarea şi preşedintele unei asociaţii de moldoveni din Grecia, care activează din 2010. Este corespondent în Grecia pentru mai multe publicaţii din Moldova. Bienala Diasporei, spune ea, este o iniţiativă frumoasă, iar obiectivele puse de organizatori sunt binevenite, în special formatul networking, care ar putea dezvolta iniţiative şi colaborări dintre instituţia organizatorică şi diasporă. „Noi, cei care am depăşit etapa de experimentare în organizări de evenimente ce ţin de cultură, obiceiuri şi alte noţiuni, suntem la alt nivel de promovare a Republicii Moldova, îndrăznesc să spun că o facem în cel mai serios mod”, a mai spus Svetlana Lisagor Vergis.

Potrivit Victoriei Eşanu-Gavriliţă, consultant principal al Biroului Relaţii cu Diaspora, la eveniment au fost invitate 31 de personalităţi, printre care demnitari de stat, reprezentanţi ai diasporei, migranţi reveniţi, unii dintre care deja şi-au confirmat prezenţa. Evenimentul are pretenţia să devină o platformă de comunicare pentru cei care intenţionează să revină acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, să aprecieze persoanele din diasporă care au obţinut rezultate în diverse domenii de activitate, să încurajeze migranţii, dar şi să intensifice dialogul dintre Guvern şi Diasporă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite