Din cauza sărăciei, statul a lăsat cu buza umflată solicitanţii de ajutor pentru case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au depus dosare cu acte în regulă, mai mulţi moldoveni nu vor putea beneficia de sprijinul acordat pentru locuinţe, deoarece nu mai sunt bani la buget.

Guvernul a operat moficări în legislaţie deoarece banii prevăzuţi pentru alocarea ajutorului pentru reparaţia şi construcţia locuinţelor s-au epuizat. Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, pentru anul curent, în bugetul de stat au fost planificate resurse financiare în sumă de 14 milioane de lei. 

După ce au fost aprobate hotărâri de Guvern prin care solicitanţii au absorbit întreaga sumă, Ministerul Finanţelor nu a mai putut oferi bani suplimentar celor care au depus dosarele, deoarece nu sunt resurse financiare suficiente în Bugetul de Stat. În prezent, 24 de beneficiari care au solicitat suport în sumă de un milion de lei, iar, conform noilor reguli insituite de autorităţi, ei vor putea afla abia de anul viitor dacă vor obţine ajutorul scontat. 

Până la efectuarea modicificărilor legislaţiei, comisiile speciale adoptau decizii privind stabilirea indemnizaţiilor unice persoanelor respective şi ulterior în termen de o lună din momentul adoptării le remiteau Ministerului Finanţelor pentru elaborarea proiectului hotărîrii de Guvern cu privire la alocarea mijloacelor financiare. „Ţinînd cont de lipsa mijloacelor financiare în bugetul de stat, deciziile prezentate nu pot fi executate de către Ministerul Finanţelor”, se menţionează în nota informativă a hotărârii de Guvern. 

Din cauza blocării finanţării din exterior, fostul premier interimar, Natalia Gherman, a anunţat sistarea chleluielilor pentru investiţii la instituţii de stat, iar licitaţiile publice au fost suspendate. În acelaşi timp, anagajaţii mai multor insituţii de stat au ieşti lam protest din cauza că nu şi-au văzut salariile cu lunile. În curând, Guvernul urmează să propună rectificarea Bugetului de Stat în vederea tăierii din chletuielile planificate în acest an.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite