De mâine, plătim mai mult pentru călătoriile interurbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătorii sunt nemulţumiţi de scumpirea cu peste 26% a tarifelor la transportul interuban FOTO Tudor Iovu
Călătorii sunt nemulţumiţi de scumpirea cu peste 26% a tarifelor la transportul interuban FOTO Tudor Iovu

În timp ce pasagerii se plâng că scumpirea cu peste 26% a biletelor de transport interurban îi va arde la buzunar, operatorii rutieri vor şi mai mult de la Ministerul Transporturilor, care susţine însă că următoarea ajustare va avea loc abia în primăvara lui 2015.

Din 1 noiembrie, tarifele pentru călătoriile rutiere interurbane se scumpesc cu 10 bani pe kilometru. De exemplu, dacă până azi plăteai 60 de lei pentru un bilet Chişinău-Cahul, mâine achiţi 75,8 lei. Mergi la Briceni? În loc de 91,2 lei, ai să plăteşti 114,8 lei pentru distanţa de 236 de kilometri parcursă de microbuz, într-un singur sens.

Pentru oamenii care circulă frecvent pe aceste trasee, scumpirea anunţată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor este una deloc convenabilă. „Vin de două-trei ori pe săptămână până la Chişinău, fiindcă am pe cineva internat aici, la spital. Pentru un drum dus-întors, plătesc acum 84 de lei. Mă costă 252 de lei pe săptămână. Am pensia de 500 de lei. Nici de mâncare nu voi mai avea bani“, se vaită Georgeta Zlate, care urcase în microbuzul ce pleca ieri spre Cantemir, de la Autogara Sud.

La peronul următor, un alt vehicul era pregătit pentru plecare, la Cahul. „Nu călătoresc des cu microbuzul. Locuiesc în Ucraina. Acum merg la Leova să vând casa pe care o am acolo. Biletul e 32 de lei, pentru mine nu-i mult. Dar pentru sătenii care vin des de-acolo la Chişinău va fi cam mult dacă ajunge să coste peste 40 de lei. Văd că pentru firmele de transport s-a găsit o soluţie. Dar oamenilor când li se vor mări pensiile?“, se revoltă Vasile Ţipordei, un pensionar în vârstă de 67 de ani.

Pasagerii, nemulţumiţi

Nici călătorii sosiţi ieri cu bagaje în Autogara Nord nu-s încântaţi de majorări. „Trebuie să ajung acasă, la Sofia. Numai până la Drochia dau acum 69.2 lei. De vineri am să plătesc, la întoarcere, aproape 87 de lei. Oamenii care scumpesc tarifele nu se gândesc dacă şi călătorii au cu ce plăti“, susţine şi Vasile Nagaleavschi, un student de 22 de ani.

Sătenii care vin des de la Leova la Chişinău vor plăti 41,3 lei pentru un bilet. Dar oamenilor când li se vor mări şi pensiile? Vasile Ţipordei, călător

Pentru şoferi însă majorarea de preţ anunţată de minister e mană cerească. „De vreo patru-cinci ani nu s-a mai umblat la preţuri. Zilnic, pun motorină de 600 de lei. Dau 200 de lei arenda la maşină. Dacă făceam măcar două transporturi pe zi, mai înţelegeam ceva, dar aşa, cu câte opt călători doar până la Cantemir, nu-mi rămâne nimic. Dacă oamenii plătesc cu 10 bani în plus pe kilometru, e acceptabil şi pentru ei, dar şi pentru noi, transportatorii“, susţine Vasile Suhaleev, şofer de microbuz.

„De câţiva ani, de când merg de la Chişinău la Bălţi, nu s-a mai scumpit biletul. A rămas tot 50,5 lei. Atunci era 7 lei litrul de motorină. Acum e aproape 18 lei. Faceţi şi dumneavoastră socoteala. Plec la Bălţi cu microbuzul pe jumătate gol şi tot cu atât mă întorc. Nu e rea scumpirea, dar era bine să fie cu 20 de bani pe kilometru“, spune şi Mihail Turea, un alt transportator.

De câţiva ani nu s-a mai umblat la preţ. Pun motorină de 600 de lei zilnic. Dau 200 de lei arenda la maşină. Nu-mi rămâne nimic. Vasile Suhaleev, şofer

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Irina Gâscă, această rundă de scumpiri va fi urmată de o a doua, în 2015, astfel încât transportatorii să încaseze câte 58 de lei, de pasager, pentru 100 de kilometri. „În urma acordului de înţelegere semnat între minister şi asociaţiile de transport, prima majorare are loc acum, de la 1 noiembrie, iar a doua din primăvara lui 2015. Ambele vor fi valabile pentru toate rutele suburbane şi interurbane“, spune aceasta.

Scumpiri şi pe rutele internaţionale

Chiar dacă modificarea îi vizează doar pe transportatorii interni, operatorii de curse internaţionale vor să profite şi ei de pe urma valului de majorări. „De doi ani nu am mai schimbat preţul. Atunci motorina era 13 lei, iar acum e 17 lei. Nu cred că oamenii vor fi afectaţi de noile tarife. Acum biletul costă 130 de lei şi va ajunge la circa 160, fiindcă ieşim din ţară pe la Cahul. Alţii, care trec vama pe la Leuşeni, iau mai mult“, afirmă Gheorghe Voicu, şoferul unui microbuz care se pregătea să plece din Capitală, spre Galaţi.

„Până acum nu am fost anunţaţi, însă probabil că va fi schimbat preţul şi la noi. Un drum până la Moscova e 750 de lei, plec doar cu cinci-şase oameni. Fac câte aproape 3.000 de kilometri pe săptămână. Uitaţi-vă cât e motorina. Adăugaţi şi reparaţiile maşinii şi veţi vedea că nu mai rămâne aproape nimic“, se plânge şi Vitalie Neburac, unul dintre şoferii microbuzului care pleacă din Autogara Nord, spre Moscova. ;

Cum s-au scumpit  carburanţii

Majorarea tarifelor a avut loc în urma solicitărilor repetate ale transportatorilor şi numai după ce Ministerul Transporturilor a fost obligat să o facă, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie. Precedenta ajustare a tarifelor pentru cursele interurbane a avut loc în ianuarie 2009. De atunci şi până acum preţul unui litru de motorină a crescut cu circa şapte lei (70%), în timp ce benzina s-a scumpit cu 80%, iar preţul gazului lichefiat s-a dublat.

Tarife neschimbate pentru microbuzele din Chişinău

Chiar dacă operatorii de curse interurbane vor avea de mâine alte tarife, preţul unei călătorii cu microbuzul prin Chişinău rămâne neschimbat. „Nu avem pe lista priorităţilor modificări tarifare nici la rutele de microbuz din Chişinău, nici la cele de autobuz“, susţine şeful biroului de presă din cadrul Primăriei Capitalei, Vadim Brânzaniuc. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi, Ion Mămăligă, afirmă că la începutul lunii viitoare va face un nou demers către autorităţile locale, în care va solicita majorarea tarifului de la 3 la 5 lei pe rutele de maxi-taxi din Capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite