De ce s-a creat un deficit de euro pe piaţa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explicaţia este că în urma scăderii cotaţiei pe piaţa locală, populaţia a redus cu 40% vânzările zilnice de euro la casele de schimb valutar.

De câteva zile pe piaţa locală se atestă un deficit de euro. Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii naţionale a Moldovei a declarat că de vină este deprecierea monedei europene faţă de leul moldovenesc, care a dus la scăderea ofertei de euro pe piaţă. "Dacă anterior, casele de schimb valutar zilnic cumpărau de la populaţie circa 11 milioane de euro, în ultimele zile acestea au scăzut la 6 milioane de euro", a precizat guvernatorul BNM.
În câteva zile însă situaţia va reveni normal şi oferta de euro va creşte.

Cât despre dolar, tendinţa este de apreciere spre cotaţia de 11,65 lei. Pe piaţa internaţională după decizia Băncii Centrale a Elveţiei de a menţine un curs de schimb de minim 1,2 de franci pe euro s-a format un coridor de tranzacţionare a monedei europene între 1,384 şi 1,422 dolari.
Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains consideră că în aceste condiţii este puţin probabil ca euro să coboare mai jos de cotaţia 1,37 dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite