De ce fosta bancă a statului cere lichidarea celebrului producător de coniac Aroma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bănci, care sunt şi cei mai mari creditori ai întreprinderii Aroma, insistă asupra lichidării celei mai vechi fabrici de divinuri din Republica Moldova, pentru a o vinde pe bucăţi ca să-şi recupereze imediat datoriile

Astăzi, la ora 11.00, Adunarea creditorilor urmează să decidă soarta celebrului producător de coniacuri Aroma. Varianta vehiculată anterior era realizarea unui amplu plan de redresare, elaborat de administratorul fabricii şi susţinut de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în a cărui subordine s-a aflat până nu demult întreprinderea. Joi, însă, principalii creditori - Banca de Economii, Victoriabank şi Fincombank, întruniţi în cadrul unui consiliu al creditorilor, au respins planul şi au decis că soluţia este lichidarea întreprinderii. Întâmplător sau nu, de la şedinţă au lipsit reprezentanţii Ministerului Finanţelor, deşi instituţiile din subordinea acestuia au de recuperat de la Aroma peste 18 milioane de lei.

Băncile vor bani, nu planuri

Creditorii îşi argumentează decizia prin faptul că planul de redresare elaborat de administratorul fabricii nu prevede transmiterea gajului în gestiunea băncilor. Intenţia a surprins autorităţile, mai ales că băncile sunt creditori care au gajul garantat şi, respectiv, nu ar avea ce pierde. O altă surpriză a fost asocierea dintre Banca de Economii, unde statul până nu de mult deţinea majoritatea capitalului, cu Victoriabank şi Fincombank. Alertaţi, cei responsabili de problemă s-au întrunit vineri într-o şedinţă căutând febril soluţii pentru a evita lichidarea fabricii.

„Vineri, am depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de prelungire pentru încă două luni a termenului de elaborare a planului de restructurare a întreprinderii“, ne-a declarat viceministrul Agriculturii Sergiu Gheţiu.

Oficialul nu a exclus ca în calitate de soluţie de compromis să fie propusă „transmiterea distilatului de coniac sub controlul băncilor“, fără a preciza cum va decurge procedura. Sergiu Gheţiu a adăugat că astăzi dimineaţă ar urma să fie convocată încă o şedinţă de lucru cu factori de decizie din cadrul Guvernului pentru a identifica şi alte soluţii.

Trei ani pentru a plăti 280 de milioane de lei

Veaceslav Timotin, administratorul de la Aroma, susţine că planul de redresare prevede că în decurs de trei ani vor fi rambursate toate datoriile întreprinderii, circa 280 de milioane de lei. „A fost efectuat un audit complex, care a estimat activele întreprinderii la circa 400 de milioane de lei. Fabrica este viabilă şi am realizat deja o serie de măsuri de redresare. Întreprinderea funcţionează, s-a reuşit menţinerea specialiştilor, sunt plătite la timp salariile, avem deja contracte de export, am efectuat şi livări de coniac peste hotare“, afirmă administratorul. Timotin a mai adăugat că planul de redresare a fost prezentat deja instanţei, care aşteaptă decizia adunării creditorilor.

Am încercat să aflăm opinia reprezentanţilor Băncii de Economii, care la începutul anului trecut era cel mai mare creditor al întreprinderii Aroma, având de recuperat circa 90 de milioane de lei. Responsabili din cadrul Direcţiei juridice a fostei bănci a statului ne-au spus că de acest caz se ocupă juristul Vladimir, fără a preciza numele de familie şi funcţia. Acesta a fost însă de negăsit vineri, pentru că ar fi fost la un proces de judecată.

Consecinţa a pierderii de către stat a BEM

Potrivit economistului Viorel Chivriga, modul cum se derulează lucrurile creează impresia că statul asistă neputincios la aceste procese şi nu e în stare să-şi apere proprietăţile. „Lichidarea unei întreprinderi cu renume ar fi o pierdere irecuperabilă pentru economie. Este şi o consecinţă a faptului că statul a pierdut controlul asupra Băncii de Economii. Ar fi o tragedie pentru fabrică şi colectiv. Mai ales că e vorba de o întreprindere cu o istorie de 115 ani şi care are şi viitor“, a declarat specialistul.
În opinia lui Viorel Chivriga, bălbâiala autorităţilor denotă „existenţa unor interese în jurul fabricii Aroma“.

Pierderi de 24 milioane de lei

Procedura de insolvabilitate a întreprinderii Aroma a fost iniţiată la 1 aprilie 2013, la cererea Victoriabank. Pe parcursul anului trecut, în jurul fabricii s-au dat mai multe lupte de culise. Pentru a salva întreprinderea, Ministerul Agriculturii a propus chiar ca statul să-i ofere un credit de circa 100 de milioane de lei, care să meargă direct pentru plata datoriei faţă de Banca de Economii. Astfel, era evitată procedura de insolvabilitate a fabricii, iar Banca de Economii obţinea banii ce i-ar fi îmbunătăţit radical situaţia.

Ultimele date arată că în anul 2012 întreprinderea Aroma a avut vânzări de 40,8 milioane de lei şi pierderi de 23,8 milioane de lei.

„Încercăm să găsim o soluţie de compromis. Posibil, vom fi nevoiţi să transmitem distilatul de coniac sub controlul băncilor.“ Sergiu Gheţiu, viceministrul Agriculturii „Lichidarea unei fabrici cu renume ar fi o pierdere irecuperabilă pentru economie.“ Viorel Chivriga, economist

Citiţi şi:

Aromă de faliment sau de reorganizare la unul dintre cei mai celebri producători de coniac din Republica Moldova

Combinatul Aroma, cel mai mare producător de divinuri din Republica Moldova, ar putea fi vândut pe bucăţi

Firmele statului, în topul datornicilor la Banca de Economii a Moldovei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite