Datorii artificiale şi concurs viciat. Slusari prezintă „schema criminală” prin care a fost privatizată Air Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari FOTO Tribuna.md
Alexandru Slusari FOTO Tribuna.md

Vicepreşedintele Platformei DA, deputatul Alexandr Slusari, a oferit detalii despre „schema criminală” privind privatizarea companiei Air Moldova. Informaţiile au fost obţinute de comisia parlamentară de anchetă, condusă de deputatul Igor Munteanu.

Într-o postare pe Facebook, Alexandru Slusari a scris că, în perioada 2013-2017, la Întreprinderea de stat Air Moldova a avut loc creşterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii. Astfel persoane responsabile din cadrul entităţii, avănd o atitudine neglijentă, au gestionat ineficient activitatea întreprinderii, înregistrănd pierderi de 1.283 miliarde de lei. Pe acest subiect, CNA a pornit pe data de 19.08.2019 cauza penală.

Slusari susţine că procedura de concurs a fost viciată. 

„Complexul patrimonial unic ÎS Air Moldova a fost evaluat pe data de 17.07.2018, înainte de privatizare, în valoarea de 48,23 milioane de lei. Potrivit raportului Curţii de conturi preţul de expunere a complexului s-a estimat la peste 300 milioane de lei, sau de 6 ori mai mult decăt valoarea propusă de Agenţia Proprietăţii Publice. Aşa zis concurs a fost aranjat pentru o sîngură compania – SRL Civil Aviation Group, înregistrat cu 12 zile înainte de depunerea ofertei”, a menţionat deputatul.

În consecinţă, Comisia de concurs ar fi admis neregulamentar oferta SRL Civil Aviation Group, deşi ultima nu a prezentat copii ale situaţiilor financiare pe perioada de gestiune anterioare autentificate de organul statistic teritorial, în lipsa unor indicatori de activitate economico-financiară cuantificabili, dar şi a faptului că compania aeriană nu a avut experienţa de activitate de antreprenoriat. 

Pe faptul concursului trucat Procuratura a pornit pe data de 06.03.2020 cauza penală. „Dar îmi pare rău că pănă în prezent nimeni din fosta conducerea APP nu a fost pus sub acuzare”, a accentuat Slusari.

Alexandru Slusari afirmă că privatizarea companiei s-a produs în baza unor tranzacţii financiare dubioase. La 28.09.2018, compania de asigurări „MOLDASIG” SA a efectuat 2 transferuri în suma totală de 59,22 milioane lei către SRL „Style Design Imobil” chipurile pentru procurarea a 55 % din acţiunile altei companii „Style Design Company” SA. ÎAmbele companii au fost fondate la 12 - 13.09.2018 de către doi cetăţeni ruşi - Roman MISHCHENKOV şi Igor DULIGA, persoanele interpuse de Plahotniuc.

Tot în aceeaşi zi, 28.09, „Style Design Imobil” SRL a transferat ca împrumut suma menţionată de 59,2 milioane de lei persoanei fizice Olga EVDOCHIMOVA (a.n. 01.01.1956), care nu figurează ca fondator al unei persoane juridice şi nici nu are venituri salariale pe parcursul ultimilor ani (fiind interpusă). La rândul său, Olga EVDOCHIMOVA a retras în numerar de la MAIB în 2 tranzacţii, 2,3 milioane de euro şi 13,25 milioane de lei (în total 58,7 milioane de lei). Tranzacţiile respective au avut loc după încheierea zilei operaţionale - contrar cerinţelor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului.

La 01.10.2018 sumele băneşti, în volum similar, au fost integrate în circuitul financiar de către co-fondatorul „Civil Aviation Group” SRL – Andrei IANOVICI (a.n. 25.07.1979), persoană din anturajul lui Ilan ŞOR, care a completat contul său deţinut la MAIB - cu sumele de 2,26 milioane de euro şi respectiv 300 mii de euro (în total 50,2 milioane de lei). Andrei IANOVICI a acordat ca împrumut de la fondator suma de 50,05 milioane de lei către „Civil Aviation Group” SRL care, în aceeaşi zi, a transferat 49,8 milioane de lei către Trezoreria de Stat - ca plată pentru privatizarea ÎS „AIR Moldova”.

CNA a pornit cauza penală pe aceasta tranzacţia cu elemente de spălare de bani pe data de 26.07.2019. 6 persoane sunt puse sub învinuire, iar Andrei IANOVICI este fugar şi a fost anunţat în căutare.

„În următoarele zile voi prezenta mai multe alte scheme de sustragere a banilor în 2018-2019 din companiile de asigurări Moldasig şi Asito în beneficiul lui Şor şi Plahotniuc”, a mai spus Slusari.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri