Daniel Ioniţă: Republica Moldova este o prioritate de prim-rang pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel România Moldova

Republica Moldova este o prioritate de prim-rang pentru România. Declaraţia aparţine ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Diplomatul şi-a manifestat mulţumirea că forţe proeuropene deţin puterea absolută în Republica Moldova, fapt ce a permis o intensificare a relaţiilor dintre cele două state. Oficialul a mai menţionat că România va susţine, în continuare, fără rezerve, parcursul european al Republicii Moldova, notează IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniţă spune că odată cu preluarea puterii de către Partidul Acţiune şi Solidaritate, dinamica parteneriatelor dintre România şi Republica Moldova s-a intensificat, fapt confirmat şi de Foaia de Parcurs privind colaborarea moldo-română semnată de către miniştrii de externe Bogdan Aurescu şi Nicu Popescu. Documentul vizează demararea unor proiecte pe domeniul energetic, al infrastructurii rutiere, dar şi prelungirea acordului de asistenţă nerambursabilă de 100 de milioane de euro semnat încă în 2010 de Guvernele celor două state.

„Pentru noi, Republica Moldova este o prioritate de prim rang şi susţinem fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Constatăm cu satisfacţie că întreaga verticală a puterii este asigurată de veritabile forţe proeuropene şi proreformă care îşi doresc să consolideze relaţiile speciale cu România. Acest lucru a fost posibil prin votul liber exprimat al cetăţenilor Republicii Moldova, care au constatat că acesta este cursul natural, firesc de dezvoltare societală a Republicii Moldova. Pentru România, veştile care au venit de la Chişinău în acest an au fost excepţional de bune. Aceste veşti au permis reluarea, cu forţe sporite, a dialogului bilateral la multiple niveluri. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit deja de 4 ori, de două ori la Chişinău şi de două ori la Bucureşti”, a spus Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ambasadorul spune că actuala guvernare a reuşit să aducă Republica Moldova pe agenda marilor cancelarii europene. Depăşirea perioadei de izolare internaţională fiind confirmată de multiplele vizite ale demnitarilor europeni, dar şi de deblocarea asistenţei financiare din partea partenerilor de dezvoltare.

„Am văzut că în această perioadă scurtă au fost reluate toate legăturile de colaborare cu partenerii internaţionali, cu partenerii occidentali. Zilele trecute Republica Moldova a semnat un nou acord cu FMI, au fost transferate cele 60 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară, lucrurile au început să se mişte şi cred că acest lucru este văzut de cetăţenii Republicii Moldova. Evident, cetăţenii se confruntă şi cu o creştere a preţurilor, cauzată de creşterea preţurilor la energie. Dar trebuie să analizăm şi ce se întâmplă şi la nivel european şi vom vedea că aceasta este o problemă care afectează într-o măsură mai mică sau mai mare absolut toate statele europene”, a mai spus Daniel Ioniţă.

Ambasadorul Daniel Ioniţă spune că dosarul energetic este prioritar pe agenda întrevederilor moldo-române, iar România este gata să ajute Republica Moldova să-şi asigure securitatea energetică, atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât şi pe cea a energiei electrice. Potrivit diplomatului, interconectarea Republicii Moldova la piaţa europeană de electricitate ar putea avea loc într-o perspectivă de 3-4 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite