Cum trebuie să funcţioneze Procuratura Generală. Lecţii de la procurori europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurori din cinci state europene au venit la Chişinău pentru a împărtăşi experienţa ţărilor lor privind buna funcţionare a instituţiei procuraturii. La Chişinău, are loc conferinţa internaţională cu tema „Reforma procuraturii: standarde europene şi bune parctici”.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a declarat la deschiderea conferinţei că Procuratura Republicii Moldova dă dovadă de bune practici, instituţia se reformează şi devine mai transparentă.

În cadrul conferinţei internaţionale participă delegaţii, reprezentanţi ai procuraturilor din Danemarca, Polonia, România, Slovenia şi Ucraina. În cele două zile de eveniment, procurorii vor aborda teme precum independenţa şi transparenţa procuraturii, evaluarea performanţelor procurorului, standarde de etică a procurorului, procedurile disciplinare împotriva procurorilor. Delegaţiile străine vor împărtăşi experienţa ţărilor lor privind buna funcţionare a instituţiei procuraturii.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat în debutul conferinţei că Parlamentul Republicii Moldova urmează să adopte în a doua lectură legea privind reformarea Procuraturii.

Amintim că proiectul de lege privind reformarea Procuraturii generale a fost adoptat pe 29 mai în prima lectură. Proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale prevede că procurorul general va avea un mandat extins de 7 ani, în loc de 5, cum este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Modificarea mecanismului de numire a Procurorului General intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, care stipulează că această competenţă îi revine Parlamentului. Dispoziţiile vor intra în vigoare doar în cazul în care Legea Supremă va fi modificată, iar pentru asta sunt necesare cel puţin 68 de voturi, pe care coaliţia de guvernare nu le-ar aduna nici dacă iniţiativa ar fi susţinută de comunişti. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite