Cum să reduci costurile energetice cu investiţii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţie unui program finanţat de Uniunea Europeană, întreprinderile din Republica Moldova au posibilitatea să-şi micşoreze consumul de energie şi astfel îşi sporesc profiturile

Ferestrele vechi din lemn au fost înlocuite, a fost instalat un nou cazan de abur, s-a cumpărat echipament modern şi au fost schimbate lămpile. La fabrica de confecţii Ionel - cel mai mare producător de haine din Republica Moldova - aceste inovaţii nu doar au generat o reducere directă a consumului de energie, ci au mărit productivitatea, au îmbunătăţit atmosfera generală de lucru şi au contribuit la sporirea competitivităţii. Un jurnalist al Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene a urmărit modul în care Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova (MoSEFF) – proiect lansat de Banca Europeană pentru
Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi susţinut financiar de către UE prin programul INOGATE - schimbă viaţa întreprinderilor moldoveneşti şi a angajaţilor acestora.

Soluţii pentru reducerea costurilor

În perioadele de criză, identificarea investiţiilor şi resurselor financiare pentru modernizarea instalaţiilor şi achiziţionarea echipamentelor noi constituie o prioritate pentru multe companii. Orice cheltuieli considerate ca fiind neesenţiale sunt puse, de obicei, pe lista de aşteptare, pentru a fi revăzute abia atunci când lucrurile vor reveni pe linia de plutire.
„Am fost conştienţi de necesitatea de a reduce cheltuielile pentru plata energiei şi de a ne moderniza întreprinderea. Dar cum putem risca să facem acest lucru, din moment ce în fiecare an suferim pierderi din cauza crizei economice?“, întreabă Tamara Luchian, directorul fabricii Ionel, cea mai mare întreprindere producătoare de haine din Moldova.

Soluţia o oferă Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova (MoSEFF). „Experţii MoSEFF au făcut toate calculele necesare şi ne-au convins că pot fi găsite resurse chiar şi pe timp de criză. Cel mai important este că asta ne va aduce profit“, spune ea.
Fabrica Ionel a fost înfiinţată în 1945 şi este unul dintre cele mai populare branduri ale ţării, activând atât pe piaţa internă, cât şi la export, aprovizionând mulţi alţi producători cunoscuţi din Europa.
În 2010, întreprinderea a reuşit să se implice într-un program larg de modernizare, concentrându-se pe eficienţa energetică, în mare măsură, datorită cooperării cu MoSEFF. În cadrul acestui mecanism (susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul INOGATE) Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a oferit 20 milioane de euro pentru creditare, prin intermediul băncilor-partenere locale. Pentru a stimula investiţiile, MoSEFF conţine o componentă de grant pentru proiectele eligibile.

ÎNCURAJAREA ACTIVITĂŢILOR INVESTIŢIONALE

În medie, intensitatea energetică în Republica Moldova este de aproximativ trei ori mai mare decât în statele-membre ale UE. Asta înseamnă că întreprinderile din Moldova utilizează de trei ori mai multă energie decât cele din UE pentru producerea aceloraşi bunuri finite. Acest lucru are un impact profund negativ asupra competitivităţii companiilor şi împiedică dezvoltarea economică la o scară mai largă.
În 2012, Guvernul a adoptat o strategie pe termen lung de dezvoltare a sectorului energetic, iar unul dintre obiectivele-cheie al acesteia este creşterea eficienţei energetice. Însă fără investiţii considerabile, atingerea acestui obiectiv rămâne dificilă. MoSEFF este concepută să încurajeze activităţile investiţionale ale întreprinderilor prin faptul că asigură nu doar împrumuturi şi subvenţii pentru proiecte (granturi în valoare de 5-20% din mărimea creditului), dar şi asistenţă tehnică gratuită, din partea experţilor internaţionali, care vor ajuta companiile în optimizarea proiectelor.

Fabrica de confecţii Ionel a primit un credit în valoare de 420.000 de euro, iar cheltuielile totale ale programului s-au ridicat la 621.000 de euro. La numai un an de la iniţiere, întreprinderea a obţinut succese. Consumul de gaze naturale în 2011 a scăzut cu 37%, în timp ce economiile de energie au fost estimate la 210.000 de euro. Totul a fost posibil ca urmare a faptului că au fost înlocuite ferestrele din lemn cu geamuri termopan, au fost instalate lămpi eficiente energetic, un nou cazan de abur, maşini de călcat moderne, precum şi alte echipamente, mult mai productive şi economice. Totuşi, reducerea consumului de energie nu a fost singurul beneficiu.

„Atelierele au devenit mai confortabile, atmosfera de lucru este mai degajată, angajaţii îşi iau mai puţine zile de concediu medical, iar productivitatea a crescut considerabil“, spune Larisa Tamaşciuc, şefa atelierului 2 de croitorie.
„Am cumpărat, de asemenea, cinci maşini automatizate pentru confecţionarea buzunarelor şi butonierelor. Cele vechi deseori se stricau, iar noi trebuia să le resetăm manual. Acest lucru provoca întreruperi în graficul de livrare, ceea ce este inacceptabil atunci când lucrăm cu partenerii europeni“, adaugă specialista. Pentru fabrica Ionel, aceste probleme ţin deja de domeniul trecutului.

TIMP ECONOMISIT ŞI CALITATE MAI BUNĂ

Datorită MoSEFF, au fost achiziţionate peste 20 de instrumente şi utilaje noi, destinate diverselor operaţiuni. Cele două prese de călcat nu doar au redus consumul de vapori (precum şi energia pentru producerea acestora), dar au generat şi îmbunătăţirea calităţii. Procesul de decupare în atelier, unde articolele de îmbrăcăminte erau aranjate pe straturi multiple şi apoi tăiate, a fost revoluţionat prin achiziţionarea unui complex automatizat de decupare, în valoare de 90.000 de euro.
„Obişnuiam să petrecem câte două ore şi jumătate pentru a decupa doar o singură secţiune, opt oameni muncind la o masă, pe durata aceluiaşi schimb. Folosind noul complex, ne-am redus timpul pentru o astfel de operaţiune la numai 12-15 minute“, spune şefa atelierului, Rodica Marcu.
Pe parcursul unui an, ca urmare a reducerii timpului necesar pentru decupare şi a costurilor energetice, au fost economisite 1,5 milioane de lei (circa 100.000 de euro).

ANGAJAŢII, MULŢUMIŢI

În timp ce conducerea fabricii Ionel se bucură de banii economisiţi, ceea ce înseamnă profit mai mare, angajaţii apreciază noile condiţii de lucru. „De obicei, lucram cu un foarfece vertical, care cântăreşte aproape zece kilograme. La sfârşitul zilei, nu-mi simţeam mâinile. Acum trebuie doar să setezi programul şi să controlezi procesul“, menţionează croitoreasa Ludmila Afanas.
Sunt mulţumiţi şi designerii din atelierul experimental, care mai înainte erau nevoiţi să-şi decupeze manual şabloanele, ca apoi să le copieze şi să lucreze la masa de proiectare. „Acum, după ce am procurat un program nou şi o maşină ce face automat şabloane, economisim timp şi îmbunătăţim calitatea lucrului“, spune designerul Inga Petrova.

REDUCEREA EMISIILOR DE CO2 CU PESTE 30.000 DE TONE

De la lansarea sa, cu trei ani în urmă, Programul MoSEFF a sprijinit 120 de proiecte destinate să sporească eficienţa energetică a întreprinderilor moldoveneşti, care au primit credite de la BERD prin intermediul parteneriatelor cu băncile locale.
Mai mult de jumătate din aceste proiecte au fost deja finalizate sau sunt în curs de implementare, cu ajutorul împrumuturilor acordate până în prezent, în valoare de 15,2 milioane de euro. Anual, proiectele MoSEFF au favorizat economiile primare de energie, care s-au ridicat la 96.400 MWH (megawaţi pe oră), ceea ce este egal cu energia consumată anual de 42.800 de oameni. Graţie implementării acestor proiecte, emisiile de bioxid de carbon (CO2) în atmosferă s-au redus cu mai bine de 30.000 de tone.
Acest lucru nu a rămas neobservat de alte întreprinderi din ţară. „Întreprinderile din Moldova sunt tot mai interesate de programul MoSEFF“, susţine Alexandru Bologa, expert MoSEFF în domeniul auditului energetic.
„Exemplul fabricii Ionel arată că proiectele de eficienţă energetică au ca rezultat nu doar economisirea energiei, ci pot, în acelaşi timp, să mărească productivitatea, să îmbunătăţească atmosfera generală la serviciu şi să sporească competitivitatea“, este convins Alexandru Bologa.

CE ESTE INOGATE

INOGATE este un program internaţional de cooperare energetică între Uniunea Europeană, statele limitrofe Mării Negre şi Mării Caspice şi ţările din vecinătatea acestora. Cadrul de cooperare cuprinde sferele petrolului şi gazelor, electricităţii, energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

“Experţii MoSEFF au făcut toate calculele necesare şi ne-au convins că pot fi găsite resurse chiar şi pe timp de criză. Cel mai important este că asta ne va aduce profit. Tamara Luchian, directorul fabricii “Atelierele au devenit mai confortabile, atmosfera de lucru este mai degajată, angajaţii îşi iau mai puţine zile de concediu medical, iar productivitatea a crescut considerabil. Larisa Tamaşciuc, şefă de atelier

MoSEFF, în sprijinul companiilor din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat în septembrie 2009 prima Linie de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova (MoSEFF), cu scopul de a sprijini investiţiile în eficienţa energetică a întreprinderilor moldoveneşti. O linie de credit în valoare de 20 de milioane de euro, combinată cu o componentă de grant de 5-20%, a fost furnizată pentru creditarea companiilor din Moldova, prin băncile-partenere ale BERD. De asemenea, MoSEFF oferă proiectelor asistenţă tehnică, cu ajutorul firmei Fichtner – o companie germană de top specializată în inginerie şi consultanţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite