Cum încearcă socialiştii lui Igor Dodon să atragă electoratul vorbitor de limbă rusă de partea lor. Legea care oferă statut special limbii ruse în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa Maiei Sandu, socialiştii sunt în căutare de noi iniţiative care ar atrage alegătorii proruşi şi vorbitorii de limbă rusă în totalitate de partea lor. Trei deputaţi, Bogdan Ţîrdea, Adrian Lebedinschi şi Vasile Bolea, au înregistrat un proiect de lege în Parlament, pe 23 noiembrie, cu privire la funcţionarea limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul de lege organică, dacă va fi sprijinit de Parlament şi va intra în vigoare, vine să ofere un statut special limbii ruse. 

Legea pe care o propun socialiştii reglementează relaţiile între vorbitorii de rusă şi stat. De exemplu, la articolul 3 din proiectul de lege se menţionează că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul R. Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”.

Articolul 4 subliniază că „limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă”.

Articolul 5 spune că „organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută solicitarea”.

De precizat că în programul său electoral, Igor Dodon a menţionat că limba rusă va rămâne limbă de comunicare interetnică şi că „va fi iniţiată adoptarea unei legi cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova”. De asemenea, Dodon a dat asigurări că va garanta accesul la informaţie în „limba moldovenească şi rusă în toate instituţiile publice”.

x
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite