Cum a început protestul şoferilor de maxi-taxi în Chişinău, poziţia Poliţiei Rutiere

0
0
Protestul şoferilor de microbuze de la Megapolis. FOTO Andrei Rizescu
Protestul şoferilor de microbuze de la Megapolis. FOTO Andrei Rizescu

Poliţia Rutieră a început azi-dimineaţă o razie în patru staţii terminus, verificând starea tehnică a maşinilor ce circulă pe rutele de transport în Chişinău. Când au început oamenii legi a aplica amenzi, şoferii au decis pe loc că fac grevă, relatează Uliana Catan, ofiţerul de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, prezentă la faţa locului.

"La 7.30 am mers în cele patru locaţii şi am început a verifica doar parametrii tehnici. De exemplu, eu am fost la staţia de la Mihail Sadoveanu (Megapolis) şi am luat primele cinci maşini care urmau să pornească spre oraş. Erau reutilate fără autorizaţia poliţiei. Două dintre ele au rămas fără plăcuţe de înmatriculare", povesteşte Uliana Catan.

„Atunci când am început să lucrăm şi am dat câteva amenzi, şoferii de la staţia terminus au decis să facă minigrevă. Ei nu fuseseră verificaţi, dar cunosc că maşinile lor sunt în neregulă, că reutilează bancheta din faţă, pentru a încăpea cât mai mulţi oameni în picioare. Toate aceastea le-au făcut fără autorizaţia poliţiei“, adaugă ofiţerul de presă de la INP.

În total, azi au fost date 11 amenzi pentru reutilarea necorespunzătoare şi au fost întocmite cinci procese-verbale pentru defecţiunile sistemelor de semnalizare, de frânare şi de iluminare. Totodată, poliţiştii au găsit şi alte nereguli, printre care necuplarea centurii de siguranţă. Amenzile date au fost de 400 de lei şi 3 puncte de penalizare.

Potrivit Ulianei Catan, controlul de azi nu a fost planificat, dar e legat de accidentele rutiere dese din ultima vreme în care au fost implicaţi şoferii de microbuze. „În plus, am primit mai multe plângeri de la cetăţeni că şoferii sunt agresivi şi chiar brutali“, menţionează ofiţerul INP.

Şoferii de pe zece rute de maxi-taxi din Chişinău au intrat azi în grevă, solidarizându-se cu colegii lor de pe rutele 155 şi 120 care protestau de ieri. Primăria a anunţat suplimentarea rutelor de troleibuz şi autobuz.

Cititorii „Adevărul“ cred că e timpul să facem reforme în transportul public. „Acum e momentul să spunem NU microbuzelor! Da, e greu, dar oamenii se vor obişnui cu autobuzele şi troleibuzele! Chiar este necesar de o reformă a transportului public!“, spune Carolina Bagrin, pe pagina de Facebook Adevărul Moldova.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri