Corneliu Gurin nu se teme să fie revocat: „Refuz să cred că cineva încearcă să facă un târg politic cu funcţia de procuror general“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Gurin ar putea fi revocat din funcţia de procuror general, la numai două săptămâni de la numire
Corneliu Gurin ar putea fi revocat din funcţia de procuror general, la numai două săptămâni de la numire

Corneliu Gurin susţine nu-şi face griji că va fi revocat din funcţia de procuror general. El contează pe cuvântul de onoare al liderilor PD şi PLDM, care l-ar fi asigurat că numirea sa nu face parte dintr-un târg politic.

„Nu am înţeles foarte bine ce s-a întâmplat în Parlament, am văzut doar în presă că ar fi deputaţi care nu ar dori să-şi mai recunoască votul. Eu am discutat cu membrii fracţiunilor până la procedura de vot, am fost în sală în momentul votului, am depus jurământul prevăzut de lege, am văzut hotărârea publicată în Monitorul Oficial. Deoarece s-au realizat proceduri constituţionale şi fapte juridice consumate, pot crede că e doar o acţiune care face parte din peisajul tensionat de acum. Refuz să cred că cineva încearcă acum să tranzacţioneze funcţia de procuror general sau că numele meu ar putea fi folosit drept instrument de şantaj între partidele politice. Atunci când am acceptat funcţia de procuror general, i-am spus atât domnului Lupu, cât şi domnului Filat, că nu voi accepta niciodată să fiu parte a unei înţelegeri politice şi să găsească altă persoană să o nominalizeze, dacă doresc să facă un târg politic cu această funcţie. Nu întâmplător am pus condiţia şi chiar mi-am luat angajament public, ca eu, în calitate de procuror general, să nu intervin în domeniul desfăşurării anchetelor penale, ci să mă ocup de reformarea şi modernizarea instituţiei. În felul acesta am decis să mă protejez a priori de eventuale încercări de presiune politică. Amândoi demnitarii au acceptat poziţia mea, mi-au garantat că voi avea libertate deplină să-mi fac meseria şi să-mi ajute în realizarea planurilor. Eu contez pe cuvântul şi buna credinţă a celor doi, sunt oameni pe care îi cunosc de mai mult timp, îi respect şi am încredere în promisiunile lor“, a declarat procurorul general, într-un interviu pentru IPN.

El susţine că este în relaţii bune cu cei doi politicieni, pentru care are doar cuvinte de laudă. Pe ex-premierul îl cunoaşte de pe vremea când ambii erau studenţi la Facultatea de Drept a Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, iar pe ex-preşedintele Parlamentului îl cunoaşte de pe vremea când lucra în Aparatul Legislativului.

Gurin a povestit şi cum a ajuns să fie propus la şefia Procuraturii, după ce a fost şeful Comisiei pentru selectarea candidatului: „Vreau să ştiţi că regret neacceptarea de către fracţiunile parlamentare a candidatului selectat prin concurs, domnul Vitalie Pîrlog. Dumnealui are o experienţă bogată şi a surprins plăcut prin modul profesionist in care s-a prezentat în cadrul concursului, are viziuni foarte bune şi moderne privind activitatea Procuraturii şi a avut prestaţia cea mai calificată dintre candidaţii care s-au prezentat la concurs. Eu cred ca s-a făcut o greşeala atunci când s-a reacţionat foarte rapid şi nu s-au verificat mai întâi argumentele comisiei, dosarul şi prestaţia candidatului respectiv. Am ajuns la situaţia pe care o ştiţi cu toţii, când fracţiunile parlamentare au anunţat public că nu-l accepta pe domnul Pîrlog, dar eu nu am văzut ca cineva să motiveze profesionist şi argumentat acest refuz. Domnul Marian Lupu înţeleg că a discutat cu domnia sa, i-a prezentat situaţia şi au convenit că în acele condiţii nu avea sens să mai propună plenului Parlamentului candidatura respectivă. A urmat o discuţie la care m-a invitat preşedintele Parlamentului şi mi-a propus să candidez pentru funcţia de procuror general, mi-a prezentat argumentele sale. Am cerut timp de gândire şi abia după ce am discutat cu mai multă lume, inclusiv cu domnul Vlad Filat, am acceptat să fie înaintată candidatura mea“.

Procurorul general neagă că ar fi avut în trecut un dosar penal, calificând această informaţie drept „o insinuare şi o manipulare grosolană, care nu a apărut în presă, ci a fost plasată, aruncată de cineva în presă, de cineva care, probabil, ar fi deranjat de numirea mea şi de eşuarea unor planuri obscure“.

Dacă va fi revocat, Corneliu Gurin se va întoarce la activităţile sale în cadrul societăţii civile: „Nu trăiesc cu numărarea zilelor de joi sau vineri: voi întruni colegii, le voi mulţumi şi voi ieşi cu capul sus, pe uşa principală a sediului Procuraturii. Eu întotdeauna am avut ce să fac, îmi voi relua cu plăcere şi dedicaţie activitatea în zona societăţii civile şi a expertizei juridice independente, mă voi dedica suplimentar reformei Procuraturii, ar fi o chestiune de onoare“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite