Corneliu Gurin s-a trezit peste noapte procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii democraţi, liberal-democraţi şi cinci neafiliaţi l-au votat ieri pe Corneliu Gurin la şefia Procuraturii Generale. Juriştii spun că acesta nu prea are idee cum funcţionează sistemul procuraturii.

Ziua de ieri a început cu un anunţ neaşteptat din partea preşedintelui Parlamentului Marian Lupu. „Am hotărât, potrivit împuternicirilor de care dispun, să-l propun la funcţia de procuror general pe Corneliu Gurin“, a anunţat şeful Legislativului la prima oră.

Decizia vine după ce pe 27 martie, o comisie specială privind desemnarea unui nou şef al Procuraturii Generale a propus candidatura fostului ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog. Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că  „funcţia de procuror general rămâne una politică“, iar „politicienii nu sunt încă pregătiţi să promoveze persoane integre şi neobediente“.

„Procuratura va deveni un organ dedicat binelui public“

Candidatura lui Corneliu Gurin a fost aprobată câteva ore mai târziu, în plenul Parlamentului, cu votul a 51 de deputaţi din partea PD, PLDM şi cinci neafiliaţi (Sergiu Sârbu, Mihai Godea şi grupul Mişin). La scurt timp, noul procuror şi-a depus jurământul. „Mulţumesc pentru încredere. Le mulţumesc şi celor care au votat împotrivă. Procuratura va deveni un organ dedicat binelui public, transparent, care va activa în interesul cetăţenilor Republicii Moldova“, a dat asigurări juristul.

În cadrul discuţiilor în plen, deputaţii i-au reproşat lui Gurin că nu are experienţă în cadrul organelor procuraturii. Acesta a spus însă că deţine o diplomă de jurist şi este specializat în procedura penală. Mai mult, pe 14 februarie s-a autosuspendat din toate funcţiile politice deţinute, „o decizie pur personală“, care nu ar avea vreo legătură cu numirea sa în fotoliul de procuror.

Corneliu Gurin susţine că, după ce va evalua sistemul şi se va documenta minuţios, va putea prezenta o strategie de reformare a instituţiei. Noul procuror a mai promis că dosarele de rezonanţă care au rămas nefinalizate până în prezent, vor fi duse la bun sfârşit.

Lupu le-a explicat deputaţilor că a decis să schimbe candidatul atunci când a înţeles că Vitalie Pârlog nu va întruni numărul necesar de voturi. „Faţă de candidatura lui Pârlog, reacţie pozitivă a avut doar Partidul Democrat. Am format o comisie din persoane notorii, profesioniste, fără afilieri politice. Membrii acesteia l-au ales pe domnul Gurin în calitate de preşedinte. Alegerea lui m-a dus la ideea că ar putea să fie un candidat bun“, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Avocat care n-a profesat nicio zi

Pe de altă parte, Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii avocaţilor şi membru al Comisiei parlamentare de selectare a candidaturii la funcţia de procuror general, susţine că nu l-ar vota pe Gurin, pentru că nu cunoaşte dreptul penal şi cel de procedură penală. „În ultimii 15 ani nu a lucrat în domeniul juridic, aşa cum prevede legislaţia Republicii Moldova. Deşi este avocat din anul 2010, nu a activat nicio zi“, afirmă Amihalachioaie.

Procurorul interimar Andrei Pântea a refuzat să comenteze alegerea noului şef. „Nu-l cunosc, nu am interacţionat cu el, de aceea nu pot să mă expun“, ne-a spus scurt Pântea. Nici Valeriu Gurbulea, ex-procuror general, n-a auzit până acum de Corneliu Gurin. Acesta este de părerea că doar un procuror va putea conduce această instituţie.

„Un băiat foarte simpatic“

Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău, îl consideră pe noul său şef „un băiat foarte simpatic“, iar tinereţea nu este un viciu. „Eu nu-l cunosc deloc. Dar cum îl cunosc eu, aşa ştie şi el cum activează Procuratura Generală. Poate are închipuire, însă una e să ai percepţii, alta este să lucrezi zi de zi aici“, spune Ion Diacov.

Avocatul Ion Dron crede că noul procuror general a ajuns în această funcţie pe filieră politică. „Marian Lupu a sfidat nişte reguli impuse chiar de el, de a propune candidatura desemnată de comisie. Acesta nu l-a numit în calitate de preşedinte al Parlamentului, ci ca în calitate de membru al PD“, mai adaugă juristul.

Înţelegerile au fost confirmate

Analistul politic Vasile Croitoru crede că numirea lui Corneliu Gurin este legată de alegerea Cabinetului de Miniştri. „Pentru candidatura procurorului general nu au votat doar deputaţii liberali şi cei comunişti. Aceasta ne duce cu gândul la faptul că există o înţelegere între PD, PLDM şi grupul de deputaţi neafiliaţi“, spune Croitoru.

Acest fapt a fost confirmat până în seară de preşedintele fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ. „Există toate premisele ca săptămâna viitoare să fie votat Guvernul. Alegerea procurorului general vorbeşte despre faptul că Republica Moldova va avea o alianţă cu şanse reale de a-şi atinge obiectivele“, a declarat Streleţ.

Profil

Studii: Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi;

Vârstă: 37 de ani;

Activitatea politică:

Candidat pe listele PCRM la parlamentare (2005);
Membru al Partidului Acţiunea Democratică (2011-2013).

Între anii 1995-2001 a ocupat funcţia de consultant în Direcţia juridică a Aparatului Parlamentului, perioadă în care a participat la elaborarea mai multor acte legislative. Ulterior a fost director general al Aparatului Parlamentului, iar din 2005 s-a implicat în diferite proiecte neguvernamentale, inclusiv a fost coordonator de programe la Asociaţia ADEPT. A colaborat cu diverse organizaţii internaţionale, printre care Consiliul Europei, UE, OSCE, PNUD.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite