Control medical gratuit pentru toţi cetăţenii, cu asigurare sau fără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia Republicii Moldova are dreptul la un control medical profilactic gratuit o dată pe an, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată medical, transmite IPN.

Răspunzând la o solicitare a Agenţiei de presă IPN, Compania Naţională de Asigurări în Medicină precizează că examenul profilactic gratuit include: antropometria (măsurarea masei corpului şi înălţimii), determinarea Indicelui de Masă Corporală (IMC), măsurarea tensiunii arteriale şi examinarea pielii, cavităţii bucale, ganglionilor limfatici, glandei tiroide, glandei mamare. Aceste teste se fac persoanelor de peste 18 ani.

De asemenea, o dată la doi ani este examinată tonometria oculară la persoanele de peste 40 de ani. Se verifică şi glicemia la persoanele de peste 40 de ani şi din grupul de risc, periodicitatea examinării fiind anuală. Este verificat şi colesterolul seric la persoanele de peste 40 de ani. Testul citologic Babeş-Papanicolau se face la femei cu vârsta de la 25 la 64 de ani, inclusiv la grupurile de risc, periodicitatea examinării fiind de o dată la doi ani. Radiografia/microradiografia se face la persoanele din grupul de risc anual.

Pentru a beneficia de asistenţă medicală primară, este obligatorie înregistrarea la medicul de familie. Controlul profilactic se organizează şi se efectuează de către medicul de familie şi echipa sa, având ca sprijin cabinetele de triaj, centrul de servicii prietenoase tinerilor, cabinetul de sănătate a reproducerii, la adresare directă, fără bilet de trimitere.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite