Contrabanda cu ţigări în România a reînceput să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrabanda cu ţigări este o afacere profitabilă
Contrabanda cu ţigări este o afacere profitabilă

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a crescut în ianuarie 2013 până la 15,4%, faţă de 13% în noiembrie 2012, conform datelor companiei de cercetare Novel. Republica Moldova se menţine pe locul trei ca sursă de ţigări de contrabandă.

Este prima creştere importantă a contrabandei după ce, pe întreg parcursul anului 2012, piaţa neagră s-a menţinut la un nivel constant de circa 13%.

“Nivelul comerţului ilicit înregistrează în ianuarie 2013 o creştere semnificativă de 2,4 puncte procentuale, atingând nivelul de 15,4% din piată. Creşterea comerţului ilicit apare pe fondul majorării diferenţei de preţ între produsele legale şi ilicite. Cea mai importantă sursă a comerţului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, rămâne Duty Free, care se menţine pe un trend ascendent şi a ajuns la 31,2% în ianuarie 2013", a declarat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

Potrivit lui Marcu, pe locul doi se află Ucraina, care furnizează 25,8% din ţigări, iar Republica Moldova se menţine pe locul trei cu o cotă de 22,3%.

"Creşterea contrabandei cu 2,4 puncte procentuale reprezintă aproape 100 de milioane de euro care s-au dus pe piata neagră în loc să meargă la bugetul de stat. Principala cauza pare să fie majorarea preţurilor pe piaţa legală, ca urmare a influenţei cursului valutar la care se plăteşte acciza începând cu luna ianuarie (cu 5% mai mare faţă de anul 2012), în timp ce preţurile produselor de contrabandă au rămas neschimbate. Este cu atât mai îngrijorător cu cât preţurile pe piaţa legală vor continua să se majoreze în perioada următoare, data fiind decizia Guvernului de devansare cu trei luni a creşterii accizei. Industria este importantă pentru buget deoarece taxele plătite anul trecut de industria tutunului înseamnă aproape 9% din veniturile bugetare ale României“, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite