Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova recomandă revizuirea nivelului de rezerve obligatorii de stat pentru produse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu, FOTO presedinte.md
Maia Sandu, FOTO presedinte.md

În termen de două săptămâni, autorităţile urmează să stabilească lista produselor şi materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieţei interne şi a exporturilor. De asemenea, în trei săptămâni, urmează a fi revizuit nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse şi materii prime. Recomandările au venit de la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de Maia Sandu la subiectul securităţii alimentare a R. Moldova, transmite IPN.

Administraţia prezidenţială precizează într-un comunicat de presă că la şedinţă au fost audiate rapoartele şi analizele instituţiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare şi aprovizionării pieţei interne. S-a discutat şi eficienţa sectorului agroalimentar în ansamblu. Discuţiile au vizat acţiunile de trebuie întreprinse pentru funcţionarea eficientă a lanţurilor valorice şi asigurarea accesului produselor autohtone în pieţele şi reţelele de comercializare.

De asemenea, a fost menţionată necesitatea de a elimina efectele poziţiei de monopol obţinute prin metode neconcurenţiale pe care unii agenţi economici iresponsabili o au pe piaţă, precum şi sporirea productivităţii muncii în sectorul agricol.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Economiei urmează să finalizeze strategia securităţii alimentare şi planul de măsuri care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, a anumitor reglementări la exportul de materii prime şi produse alimentare în perioada 2022-2023. MAIA, ME şi Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor vor revizui procedurile de asigurare a siguranţei alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare şi producătorilor de produse alimentare din ţară şi de peste hotare.

Consiliul Concurenţei va supraveghea pieţele relevante şi va investiga şi sancţiona prompt cazurile de abuz de poziţie dominantă. Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor  vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime şi produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu ţările vecine. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenţei pe piaţă a produselor refrigerate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite