Conflicte de interese constatate de ANI. Sunt vizaţi mai mulţi primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ani.md

Directoarea unui gimnaziu din raionul Străşeni şi-a angajat sora şi nepoata în instituţia pe care o conducea, semnând contracte individuale de muncă cu persoanele apropiate. Iar în raionul Rezina, directorul unui gimnaziu şi-a angajat soţia în funcţia de profesoară.

O situaţie similară a avut loc în raionul Căuşeni, unde directoarea unei instituţii de educaţie timpurie şi-a angajat fiica în calitate de educator şi ulterior în funcţia de metodist. Conflictele de interese au fost constatate de Autoritatea Naţională de Integritate.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, directorilor urmează să le fie aplicate sancţiuni contravenţionale.

Potrivit sursei citate, primarul unei comune din raionul Râşcani a exercitat pentru o perioadă mandatul de primar simultan cu funcţia de conducător al gospodăriei ţărăneşti, nesoluţionând în termen starea de incompatibilitate, contrar legislaţiei în vigoare.

Iar primarul din Cotiujenii Mici, raionul Sângerei, a admis conflicte de interese semnând acte administrative în privinţa surorii sale, care deţine funcţia de director al grădiniţei din localitate. Primarul unei comune din raionul Drochia a admis conflicte de interese semnând contracte de locaţiune a mijlocului de transport propriu. Primarul a încasat, conform contractelor, peste 38 de mii de lei.

În satul Topala din raionul Cimişlia, fostul primar a semnat mai multe acte administrative în privinţa soţului angajat în cadrul Primăriei în funcţie de şofer. Iar ex-primarul unui sat din raionul Teleneşti s-a aflat în conflict de interese cu nepotul său. Deţinând concomitent şi calitatea de preşedinte al Comisiei de Licitaţie din cadrul Primăriei, a semnat acte administrative în favoarea nepotului său în vederea vânzării unui teren agricol.

Autoritatea Naţională de Integritate precizează că, dacă actele de constatare vor rămâne definitive, va fi sesizată instanţa de judecată pentru încetarea raporturilor de muncă cu primarul din raionul Sângerei şi cu primarul din raionul Drochia. De asemenea, în privinţa acestor aleşi locali, dar şi a foştilor primari din raionul Cimişlia şi Teleneşti va fi aplicată interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite