Condiţiile UE pentru deblocarea finanţării: identificarea autorilor furtului miliardului şi accelerarea reformelor

0
0
Raportul Parlamentul European pentru Republica Moldova, în vizită la Chişinău
Raportul Parlamentul European pentru Republica Moldova, în vizită la Chişinău

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, susţine că partenerii europeni aşteaptă rezultate concrete şi neîntârziate în procesul de implementare a reformelor în Republica Moldova, transmite IPN.

După întrevederea de miercuri, 10 februarie, cu premierul Pavel Filip, oficialul a declarat că Republica Moldova are un singur viitor, unul european, însă trebuie să întreprindă reforme care vor duce la schimbări pentru ţară. Petras Auštrevičius a menţionat că partenerii europeni vor să vadă neîntârziat rezultatele investigaţiilor referitoare la fraudele din sectorul bancar şi numele persoanelor care stau în spatele acestora. De asemenea, Petras Auštrevičius a declarat că este necesară continuarea luptei contra corupţiei. Oficialul a declarat că partenerii europeni pledează pentru depolitizarea instituţiilor în Republica Moldova.


„Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener, precum şi Moldova este un partener pentru UE, iar partenerii vorbesc între ei deschis şi sincer. Suntem deschişi unei colaborări cu Republica Moldova”, a conchis Petras Austrevicius.

La rândul său, premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european de faptul că Guvernul pe care-l conduce este determinat să scoată Republica Moldova din situaţia de criză. În cadrul dialogului, Pavel Filip a subliniat că activitatea Guvernului este îndreptată spre recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi.

Totodată, premierul a spus că menţinerea parcursului european şi implementarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă prioritatea numărul unu pentru Guvernul de la Chişinău. Prim-ministrul a mai declarat că Executivul este conştient de îngrijorările expuse de europarlamentari în Rezoluţia privind implementarea Acordului de Asociere şi a dat asigurări că Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru a le înlătura. În contextul întrevederii, premierul a menţionat că sprijinul Parlamentului European contează foarte mult pentru guvernarea de la Chişinău.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, se află într-o vizită de trei zile la Chişinău. Oficialul a avut mai multe întrevederi cu conducerea de vârf aţării, dar şi politicieni moldoveni. Partenerii europeni ai Republicii Moldova au stopat finanţarea din cauza instabilităţii politice şi a problemelor din sectorul bancar. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri