Condamnaţi la câte 5 ani de puşcărie pentru că au torturat un copil în aprilie 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi angajaţi ai Ministerului de Interne au de ispăşit câte 5 ani după gratii fiindcă au reţinut şi au lovit un băiat de 15 ani după protestele din 7 aprilie 2009. Aşa-zişii oameni ai legii l-au abandonat în stare de comă în apropierea Spitalului Clinic Militar Central din sectorul Buiucani.

Doi poliţişti au fost condamnaţi la câte 5 ani de puşcărie pentru acte de tortură comise asupra unui copil, în aprilie 2009. Este vorba despre poliţiştii Octavian Guţu şi Ion Paiu care l-au torturat pe Chiril Gumeni, un băiat de 15 ani ce a avut nenorocul de a se afla pe 10 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Potrivit Procuraturii Generale, în acea dată cei doi ofiţeri ai Ministerului Afacerilor Interne l-au acostat pe băiat în apropierea Guvernului, l-au urcat în maşina de poliţie fără niciun motiv şi au pornit spre Uzina de tractoare. Pe drum, aşa-zişii oameni ai legii i-au acoperit băiatului faţa, pentru a-l forţa să recunoască faptul că a participat la protestele din 7 aprilie şi l-au lovit cu pumnii până când acesta a leşinat.

Agresorii l-au dus la Comisariatul de Poliţie din Buiucani, însă pentru că poliţiştii de-acolo nu l-au primit, l-au lăsat să zacă-n stradă, în zona Spitalului Clinic Militar Central din acelaşi sector.

În urma loviturilor, băiatul s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral, fractură închisă a gambei de la piciorul stâng, contuzia ţesuturilor moi ale feţei şi capului, precum şi contuzia nervului fibular. 

Din cei 33 de copii traşi la răspundere penală sau administrativă în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, doar trei au depus plângeri împotriva poliţiştilor pentru maltratare. Dintre acestea, numai una a fost acceptată. Cererile lui Petru Zadîr şi Ion Carcevschi au fost respinse de procurori, chiar dacă în privinţa lor şi Avocatul Copilului a depus sesizări la Procuratură.

„Celelalte persoane contactate de Avocatul Copilului n-au fost de acord cu examinarea acuzaţiilor de tortură. Din acest motiv, numărul plângerilor de la minori împotriva poliţiştilor este atât de mic", a precizat Dumitru Roman, consilier al Avocatului Parlamentar pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Chişinău: Copiii bătuţi şi torturaţi de poliţişti la 7 aprilie 2009, bântuiţi de procese

Copiii, victimele răzbunării poliţiştilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite