Condamnarea deputatului democrat Valeriu Guma, în topul marilor dosare de corupţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Agerpres a alcătuit o retrospectivă a condamnărilor pe marile dosare de corupţie din anul 2013 în România. Lista lungă a celor care au fost declaraţi vinovaţi include foşti miniştri, senatori, deputaţi, primari, judecători, generali şi oameni de afaceri din România, dar şi pe parlamentarul moldovean Valeriu Guma

În data de 17 aprilie, Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă de Justiţie din România la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul "mita de la AVAS (Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului n.r.)“, în care a fost trimis în judecată în iulie 2008 pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită.

În anul 2006, el i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mîndruţ, consilier al vicepreşedintelui AVAS, în legătură cu privatizarea unei societăţi comerciale. 

În luna mai 2013 deputatul democrat Valeriu Guma a fost dat în urmărire generală de către Interpol şi Poliţia Română.

Legislaţia moldovenească interzice însă extrădarea cetăţenilor moldoveni. În aceste condiţii Valeriu Guma ar putea executa pedeapsa pe teritoriul Republicii Moldova.

Guma a declarat presei că este nevinovat şi că ar fi chiar victima unei răfuieli din partea unor foşti parteneri de afaceri din România şi Republica Moldova.

Deputatul democrat Valeriu Guma ar putea să facă închisoare pe teritoriul Republicii Moldova

Dosarul cu „barbă" al milionarului Valeriu Guma

PROFIL VALERIU GUMA

Valeriu Guma, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din parte Partidului Democrat este un cunoscut om de afaceri. Controlează direct doar 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom SA, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar. În Republica Moldova, oficial, deţine compania de asigurări Galas.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite